7 фактів про українських ITшників, які змусять ними пишатися

Програмісти всієї України, починайте приймати вітання! Завтра 256-ий день у році, а отже – ваш день!

Число дуже символічне, адже 256 – це 2 у восьмій степені. А це натомість – кількість різних значень, які можна виразити за допомогою восьмирозрядного байта, передає Ukr.Media.

Вперше запропонував святкувати День програміста голова видавництва “Компютерра” Дмитро Мендрелюк у далекому 1996 році.

До цього “цифрового” свята ми підготували добірку цікавих фактів про українських ITшників, яких ви могли не знати. Наші програмісти вміють досягати успіху – беріть з них приклад!

Понад 100 тисяч українських програмістів працюють у провідних IT-компаніях.

На це не впливає ані нестабільна політична, ані економічна ситуації. Слід зазначити, що ця цифра щодня зростає і може сягати 200 тисяч у 2020 році.

 

 

Такий темп є одним з найшвидших у Європі. Найбільше наших фахівців у США, слідом йде Європа та Ізраїль.

Ні для кого не буде таємницею, що фахівці IT-сфери отримують чималенькі зарплати.

В середньому український програміст, який працює на Батьківщині, може отримувати від 400 до 4000 “вічнозелених”. Все залежить від рівня знань ITшника та вмінь, якими він володіє.

Але й такі суми – це далеко не межа. До прикладу, в Штатах можна заробити в середньому від 5 до 10 тисяч доларів. На такі ж гроші можуть претендувати програмісти в Канаді.

Львів – IT-столиця України

Не так давно про Львів почали говорити не тільки як про культурну столицю, а й як про осередок ITшників. Воно й не дивно, адже саме у Львові стрімкими темпами збільшується кількість програмістів. Викликаний цей ріст високою популярністю професії, хорошою навчально-освітньою базою, а також близькістю до європейського ринку праці.

Зокрема, у Львові в сфері IT задіяні близько 12 тисяч осіб.

100 тисяч євро інвестицій

Саме таку суму отримав український IT-проект Roopor. Серед шести тисяч команд-учасників, український сервіс живих аудіотрансляцій увійшов у ТОП-90 переможців. Roopor став єдиним переможцем серед країн СНД і Східної Європи.

Сервіс Roopor, створений у 2016 році рекламним агентством Yarche, дає можливість одним кліком вести живі аудіотрансляції. І це не єдиний за останні роки приклад перемоги українців.

WhatsApp родом з України

Творець популярного у світі месенджера в дитинстві жив дуже бідно і був вимушений переїхати разом із своєю сім’єю до Штатів, де і прославився.

Ян Кум самотужки починав опановувати програмування. У 2009 році світ побачив месенджер WhatsApp, який на початках абсолютно ніхто не завантажував. Ян вже розмірковував над тим, щоб покинути цей проект.

Його врятувала компанія Apple, яка впровадила функцію push-повідомлень в iOS. Ян Кум додав цю функцію у свій месенджер і лише після цього він набув популярності. Замість кількох сотень завантажень програму додали до своїх пристроїв більше чверті мільйона користувачів.

У 2014 році Facebook викупив розробку українського програміста за 16 млрд доларів і зробив його своїм виконавчим директором. На той момент WhatsApp’ом користувалось вже півмільярда людей, а Янові статки сягали понад 9 мільярдів доларів.

Petcube – улюбленці поруч

На створення цього нехитрого девайса Олександра Нескіна надихнув його хатній улюбленець собака Роккі. Співзасновник компанії хотів придумати пристрій, який міг би розважати його чотирилапого друга, коли він перебуває поза домом.

Цей пристрій за допомогою смартфона дозволяє спілкуватись зі своїми меншими друзями. Невеличкий алюмінієвий куб оснащений ширококутною камерою, динаміком, мікрофоном та лазерною указкою. Тепер кожен може мати змогу нехай віртуально, але перебувати поруч із своїм домашнім улюбленцем.

Технологію розпізнавання обличчя комп’ютером розробляли українці

Зокрема киянин Єгор Анчішкін. Ним навіть була створена навіть ціла дослідницька фірма, яка успішно вчила електронний мозок розпізнавати фото- та відеоконтент. Проте, подальшого розвитку починання Єгора не отримало, оскільки гігант IT та інтернет-індустрії Google викупив усі перспективні розробки в цій галузі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.