Виженуть під шумок! Зеленський стер скандальний указ Порошенка, позбудеться іноземців: на користь країни

У Верховній Раді України запропонували на час карантину через коронавірус відмовитися від послуг іноземців-членів наглядових рад українських державних компаній і тимчасово передати Кабінету міністрів їх функції на цей період

Про це заявив депутат від “Слуги народу” Олександр Скічко, народний депутат, голова підкомітету з питань залізничного транспорту ВРУ.

За словами нардепа, кожна така наглядова рада обходиться державі в 3 млн грн щомісяця. Це суми гонорарів, які державні компанії продовжують платити іноземцям.

“На період карантину іноземці-члени наглядових рад українських компаній повинні відмовитися від гонорарів на користь народу України”, — вважає Скічко.

Таким чином, управління державними акцонерними товариствами повинен взяти на себе Кабінет міністрів України і переорієнтувати їх на виконання завдань, які складають державний, а не комерційний інтерес.

“Зараз такий період, коли уряд більше володіє ситуацією, бачить реальну картину і має координувати роботу всіх служб, що забезпечують життєдіяльність країни. А коли повернемося до звичного життя — тоді поговоримо про зарплати. Але зараз потрібно з розумінням поставитися до ситуації, в якій опинилася Україна”, — наголошує політик.

Іноземці в наглядові ради українських підприємств і установ були введені під час президентства Петра Порошенка, нібито, для запобігання корупції.

Про усунення іноземців із наглядових рад натякав президент Володимир Зеленський.

Зокрема, Президент України виступив за зміну концепції нарахування заробітних плат та премій членам наглядових рад держкомпаній.

Про це він заявив, виступаючи на позачерговому засіданні Верховної Ради.

“За всієї поваги до наших міжнародних партнерів, за всієї вдячності за їхню допомогу сьогодні громадяни нашої країни в наглядових радах наших підприємств почуваються національною меншиною”, – зазначив президент.

Водночас Зеленський зауважив:”Ми не ставимо під сумнів прозорість або ефективність роботи іноземців. Ні. Їхній внесок у боротьбу з корупцією – це тільки питання справедливості й нашого відчуття суб’єктності”.

«Ми розуміємо, що є закони ринку. Ми не пропонуємо популістично платити мінімалку. Але, вибачте, коли понад 10 мільйонів громадян живуть на межі бідності, не можуть бути такі виплати людям, які, будучи у наглядових радах, від сили двічі-тричі на рік прилітають в Україну», — заявив Зеленський.

За словами президента, на сьогодні фактично «наглядати стало вигідніше, ніж працювати».

За даними Офісу реформ Кабміну, член незалежної наглядової ради держкомпанії у середньому отримує 1,2 млн грн на рік.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.