За що можуть забрати субсидію в 2017-му: українців чекає новий закон і перерахунок “знижки”

Масштабна перевірка одержувачів соцвиплат почалася ще в минулому році, в 2017-му Мінфін готує новий закон про верифікації. Більшість українських сімей вже оформили субсидію на комунальні послуги. У цьому році держава витратить на компенсацію “знижки” близько 51 мільярда гривень. Приблизно п’ять мільярдів заощадять завдяки підвищенню мінімалки в два рази, ще частину суми вдасться зберегти завдяки верифікації, пише “Сегодня.ua”.

Хто може залишитися без субсидій в цьому році і як зміниться допомога? Порушують часто-густо.
На початку минулого року Міністерство фінансів запустила масштабну верифікацію. Під перевірку потрапили 25 мільйонів українців – всі, хто отримує гроші від держави (в тому числі пенсіонери і субсидіанти). У 2017-му верифікація повинна вийти на новий рівень – Мінфін розробляє спеціальний законопроект.

Найбільше порушників виявили серед одержувачів субсидії. Згідно з постановою Кабміну, субсидію не можуть отримувати українці, які протягом року зробили покупку як мінімум на 50 тисяч гривень. З реєстрів Мінфін отримує інформацію про покупців землі і нерухомості, а після зіставляє її зі списком субсидіантів. Таким чином виявили понад 100 тисяч “порушників”.

Розмір субсидії в першу чергу залежить від сукупного доходу сім’ї. При цьому, за різними оцінками, до 40% українців отримують частину зарплати “в конверті”. Мінфін все ще розробляє механізм, який дозволить визначити реальний дохід субсидіантів.

Завдяки збільшенню мінімальної зарплати з 1600 до 3200 гривень з першого січня на субсидії, підрахували чиновники, вдасться заощадити близько п’яти мільярдів гривень. Правда, перерахують “знижки” тільки в кінці опалювального сезону – після квітня 2017 року.

Ще одне поширене порушення – здача в оренду квартир з субсидіями. Дохід від здачі житла в оренду повинна враховуватися при розрахунку субсидій. Крім того, отримати “комунальну” знижку можна тільки за місцем фактичного проживання. Тобто в орендованій квартирі оформити субсидію можуть тільки квартиранти, надавши договір оренди в органи соціального захисту.

Незважаючи на це, в інтернеті можна знайти сотні оголошень “здам квартиру з субсидією”. Деякі з них далеко не з сегменту “дешевого житла”.

Що трапиться з субсидіями в 2017-му? Цього року Кабінет міністрів повинен розробити концепцію монетизації субсидій. Простіше кажучи – “знижку” виплачуватимуть грошима. Тільки за 2017-й на субсидії планують витратити 51 мільярд гривень.

“Монетизацію субсидій обговорюють в Кабінеті міністрів. Прем’єр-міністр, Світовий банк і робоча група Кабміну. Уряд про це думає. Нарешті усвідомлення того, що монетизація необхідна, з’явилося”, – розповідає представник Мінфіну, керівник офісу реформ Яна Бугримова.

Після цього, припускають чиновники, з’явиться стимул для економії – чим менше витратили на “комуналку”, тим більше грошей залишилося. Якщо зараз “зекономлені” кошти переходять на наступний місяць, а після монетизації “здачу” можна буде отримати “на руки”.

Є кілька можливих схем монетизації. Перша – платити гроші теплокомуненерго (ТКЕ), які будуть компенсувати субсидії, друга – перераховувати гроші, виділені на субсидії, безпосередньо споживачам. При цьому друга модель також має кілька варіантів. На картки можуть перераховувати всі гроші, і українці зможуть витрачати їх на свій розсуд, або ж на картки будуть перераховувати тільки зекономлені кошти, якщо субсидіант використовував ресурсів менше, ніж передбачено соціальною нормою.

“Моя особиста думка: я б йшла поетапно, тому що ця зміна несе ризики. Ми не знаємо, як поведе себе людина, якщо ми на картку віддамо всі гроші, і не буде обмежень по використанню. Я не впевнена, що в цьому випадку не впаде платіжна дисципліна. Кінцева мета – дати гроші людям. Повинно бути підготовлено технічне рішення: які картки і на якій базі. Можливо, потрібно починати з монетизації залишків, тоді ми уникаємо ризику несплати. Потім потрібно переходити на повну монетизацію”, – розповідає Яна Бугримова .

Заступник глави департаменту НАК “Нафтогаз України” Олексій Хабатюк впевнений, що введенню монетизації субсидій має передувати побудова система верифікації одержувачів субсидій, а також зниження нормативів, на які призначається “знижка”.

Скільки українців ризикують залишитися без субсидії? За підрахунками Мінсоцполітики, в цьому році субсидії отримають 9 з 15 мільйонів українських сімей. Вже зараз за підсумками верифікації сім тисяч сімей залишилися без субсидій (держава заощадила майже 15 мільйонів гривень). Всього в “чорний список” Мінфіну потрапили 185 тисяч одержувачів субсидій, зараз інформація по ним перевіряється органами соціального захисту.

Залишити без субсидії можуть з двох причин:

Субсидіант приховує частину доходу
Субсидіант зробив покупку на суму від 50 тисяч протягом 12 місяців з моменту отримання “знижки” Без допомоги також можуть залишитися ті українці, чий дохід за минулий рік істотно виріс.

Нагадаємо, з середини минулого року, якщо працездатний член сім’ї офіційно не працює, при розрахунку субсидії, як заявив заступник Міністра соціальної політики Віталій Мущинін, будуть враховувати його дохід в розмірі двох прожиткових мінімумів (на даний момент – 3200 гривень). Раніше для непрацюючого члена сім’ї розраховували дохід в розмірі одного прожиткового мінімуму. Так, якщо сім’я з 4 працездатних осіб має сукупний дохід 10 тисяч гривень, але при цьому один з членів сім’ї офіційно не працює, при нарахуванні субсидії буде вважатись, що сім’я заробляє 13,2 тисячі гривень. Тобто, фактично, субсидія безробітному призначена на тому ж рівні, що і субсидія для українця з мінімальною зарплатою.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.