Рада змінила трудове законодавство та закон про зайнятість

У законодавстві Офіційно закріпілі гнучкий графік Робочих годин та дістанційну роботу.

Верховна Рада на Позачерговому засіданні ухвалила Закон про внесення змін до деяких законодавчих АКТІВ, спрямованостей на забезпечення Додаткових СОЦІАЛЬНИХ та економічних гарантій у зв’язку Із Поширення коронавірусної хвороби (COVID-2019) (законопроект реєстр № 3275 від 29.03.2020 ).

Документ опрацьовувався Комітетом Верховної Ради за питаннями економічного розвитку.

Законом внесені Зміни до Кодексу Законів про працю України. Зокрема, додержання пісьмової форми є обов’язковим при укладенні трудового договору про дістанційну (надомну) роботу.

За погодження між працівніком і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом для працівника може встановлюватись гнучкий режим Робочого часу на визначення рядків або безстроково як при прійнятті на роботу, так і Згідно.

На час Загрози Поширення епідемії, пандемії та (або) на час Загрози військового, техногенного, природного чи Іншого характеру Умова про дістанційну (надомну) роботу та гнучкий режим Робочого  часу може встановлюватися у наказі (розпорядженні) власника або уповноваженого ним органу без обов’язкового Укладення у пісьмовій формі трудового договору про дістанційну (надомну) роботу.

Гнучкий режим Робочого часу
Гнучкий режим Робочий час – це форма организации праці, Якою допускається встановлення режиму роботи, что є відміннім від визначеного правилами внутрішнього трудового розпорядку, за умови Дотримання встановленої денної, тижневої чи на Певний обліковій період (два тіжні, місяць ТОЩО) норми трівалості Робочі години.

Гнучкий режим Робочого часу може передбачати:

1) фіксований час, протягом которого працівник обов’язково повинен буті присутнім на робочому місці та Виконувати свои посадові обов’язки; при цьом может передбачатись поділ робочих днів на частини;

2) змінний час, протягом которого працівник на власний розсуд візначає періоді роботи в межах встановленої норми тривалості РОбочий годині;

3) час перерви для відпочинку и харчування.

Гнучкий режим Робочого часу, як правило, не застосовується на Безперервно діючіх підпріємствах, в установах, організаціях, при багатозмінній организації роботи, а такоже в других випадках, обумовлених спеціфікою ДІЯЛЬНОСТІ, коли виконання обов’язків працівніком потребує его прісутності в чітко візначені правилами внутрішнього трудового розпорядку години роботи (торгівля, побутове обслуговування населення, вантажно-розвантажувальні роботи, робота транспорту, інше) або коли такий режим є несуміснім з Вимоги відносно  безпечних умов праці.

У разі виробничо-технічної необхідності та / або для Виконання невідкладніх чи непередбачуваних завдання власник підприємства, установи, организации або уповноважений ним орган может тимчасово (на срок до одного місяцяна протязі календарного року) застосовувати до ПРАЦІВНИКІВ, Яким встановлено гнучкий режим Робочий час, загальновстановленими на підприємстві, в установі, организациї графік роботи.
У разі відрядження на працівника пошірюється режим Робочий час того підприємства (установи, організації), до которого (якої) його відряджено.

!Застосування гнучкого режиму Робочого часу не Тягне за собою змін в нормуванні, оплати праці та не впливає на ОБСЯГИ трудових прав ПРАЦІВНИКІВ.

Дистанційна (надомна) робота
Дистанційна (надомна) робота – це така форма организації праці, коли робота виконується працівніком за місцем його проживання чи в ІНШОМУ місці за його Вибори у тому чіслі з допомогою  інформаційно-комунікаційніх технологій, но поза пріміщенням роботодавця.

При дистанційній (надомній) работі працівники розподіляють робочий час на свій розсуд, на них не пошірюються правила внутрішнього трудового розпорядку, якщо  інше НЕ предбачена у трудовому договорі.
Виконання дістанційної (надомної) роботи НЕ Тягном за собою будь-яких обмежень ОБСЯГИ трудових прав ПРАЦІВНИКІВ.

При цьом, якщо працівник і роботодавець у письмовий формі НЕ домовились про інше, Дистанційна (надомна) робота предбачає оплату праці в повну обсязі та в строки, візначені діючім трудовим договором.

Час просто не з вини працівника, в тому чіслі на період оголошення карантину, встановлений Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку НЕ нижчих від двох третин тарифної ставки Встановлення працівнікові розряду (окладу).

На  час карантину, встановлений Кабінетом Міністрів України на Запобігання Поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), рядки Звернення до суду за вірішенням трудового спору продовжуються на строк Дії такого карантину.

Також внесені суттєві Зміни до Закону України «Про зайнятість населення»
Допомога по частково безробіттю тепер может надаватися у тому разі, коли зупинення (СКОРОЧЕННЯ) виробництва та трівалості Робочий час ПРАЦІВНИКІВ є вімушеним, якщо роботодавцем вживаються заходи относительно ПРОФІЛАКТИКИ та Запобігання Поширення епідемії на Виконання відповідного решення місцевої державної адміністрації.

У разі, коли роботодавцем вживаються заходи відносно  ПРОФІЛАКТИКИ та Запобігання Поширення епідемії на Виконання відповідного решение обласної державної адміністрації, право на допомогу по частковому безробіттю мають усі застраховані особи, з Якими роботодавцем оформлено трудові відносини.
Період виплати допомоги по частково безробіттю у разі, коли роботодавцем вживалися заходи относительно ПРОФІЛАКТИКИ та Запобігання Поширення епідемії на Виконання відповідного решение обласної державної адміністрації, які не Враховується при розгляді Звернення за Наступний одержаний допомоги по частково безробіттю з причин виробничого характеру.

Виходячі Із змін до прикінцевіх та перехідніх становищем, Кабмін, скоріше за все, призупинить видачу дозволів на! Застосування праці іноземців та осіб без громадянства, в тому чіслі в окремий регіонах чи на ОКРЕМІ види ДІЯЛЬНОСТІ.

Служба зайнятості має право визначати Особливості реєстрації, перереєстрації, Надання статусу безробітного та призначення виплати допомоги по безробіттю, без Дотримання Встановлення порядку.

Статус безробітного буде надаватися особам з першого дня реєстрації їх у центрах зайнятості за їх особистою заявив без вимог до наявності підходящої роботи.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.