Верховна Рада вночі таки ухвалила закон про ринок землі: що він передбачає та як його будуть запускати

Верховна Рада України проголосувала за запровадження в Україні вільного ринку землі.

За відповідний документ у другому читанні та в цілому проголосували 259 депутатів, пише ТСН.

За словами президента України Володимира Зеленського, на першому етапі відкриття ринку землі, згідно із законопроєктом, буде зменшена максимальна концентрація землі для фізичних осіб – до 100 га “в одні руки”. Юридичні особи, за його словами, матимуть таку можливість після другого етапу реформи, від 2024 року. Також планується відтермінувати запровадження ринку землі аж до липня 2021 року.

Право власності на землю сільськогосподарського призначення після усіх етапів у матимуть громадяни України, юридичні особи, які зареєстровані в Україні та учасниками яких є українці, держава або громади, самі територіальні громади, а також держава. Право власності на землю планують надати і банкам та кредитним установам, але лише у разі стягнення застави. Однак протягом 2 років земельні ділянки повинні бути відчужені на торгах.

Що стосується найбільш болісного питання для українців – можливості придбання землі іноземцями або юридичними компаніями, засновниками або бенефіціарами яких є іноземці, то вони зможуть мати право власності на землю лише у разі схвалення цього на референдумі.

Водночас нардепи планують обмежити іноземцям придбання землі у 50-кілометровій зоні навколо українського кордону. Це рішення залишатиметься незалежно від результатів референдуму. Також заборону на придбання землі введуть для юридичних осіб, учасниками або бенефіціарами яких є громадяни Росії, іноземні держави, ті, проти кого введені санкції, а також розташовані в офшорних зонах.

Ще одним важливим моментом стане те, що до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок не може бути нижчою за їхню нормативну оцінку. Розрахунки за придбання землі мають бути винятково у безготівковій формі, а покупець повинен надати документи, які підтверджують джерело походження коштів.

Також у новій версії законопроєкту на першому етапі планується заборонити купувати землі державної та комунальної власності.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.