“Усе набагато гірше.” Глава МВФ звернулася до світу з тривожними новинами. Такого ми ще не знали

Світова економіка зупинилася через пандемію коронавіруса. Ситуація набагато гірша, ніж була під час глобальної економічної кризи 2008-2009 років. У МВФ за допомогою вже звернулися 85 країн — на виділення допомоги у Фонді готові задіяти весь резерв в розмірі 1 трильйона доларів. З такою тривожним заявою виступила очільниця Міжнародного валютного фонду Кристаліна Георгієва.


На пресконференції, проведеної спільно з главою Всесвітньої організації охорони здоров’я, Георгієва назвала ситуацію, що склалася, самим темним часом людства. За оцінкою глави МВФ, від наслідків коронавіруса найбільше постраждають країни, що розвиваються, так як у них менше ресурсів для захисту від “подвійної кризи” — в сфері охорони здоров’я і економіки. У зв’язку з цим фонд подвоїть розмір екстреного фінансування до 100 млрд доларів і задіє весь свій резерв — 1 трильйон доларів.

“Виплата зарплати лікарям і медсестрам, підтримка лікарень і відділень невідкладної допомоги, створення тимчасових поліклінік, покупка захисного спорядження і необхідного медичного обладнання, проведення кампаній з інформування громадськості про прості заходи, таких як миття рук — це зараз найважливіші інвестиції для захисту людей від пандемії”, — пояснила Георгієва.

Вона додала, що економічні заходи доповнюють, а не замінюють витрати на охорону здоров’я, і визнала, що часто владі країн важко знайти правильний баланс. Георгієва підкреслила, МВФ виступає за те, щоб кредитори найбідніших країн тимчасово призупинили всі вимоги по боргах — до закінчення пандемії коронавіруса.

Слід додати, що кілька днів тому Георгієва констатувала входження світової економіки в рецесію — фактично вона заявила про початок світової кризи. Глава МВФ сподівається, що криза буде тривати не довше року і закінчиться тоді, коли всі країни зможуть побороти пандемію коронавіруса.

Варто відзначити, що згідно з прогнозами Організації економічного співробітництва і розвитку, один місяць карантину буде віднімати 2% зростання ВВП. Також там нагадали, що разом з проблемою коронавіруса міжнародне співтовариство зіткнулося з найбільшою за сто років кризою на нафтовому ринку.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.