Коронавірус без симптомів: лікарка розповіла про нетиповий випадок в Україні

В Україні зафіксовано випадок безсимптомного захворювання на коронавірус COVID–19.

У жінки, що заразилася, був лише один симптом – втома. Про це розповіла сімейна лікарка Віталіна Олещенко, пише Обозреватель.

Медик в хронологічному порядку виклала всі події, що передували виявленню коронавірусної інфекції. Так, в середу, 1 квітня, до неї звернулася жінка зі скаргами на втому. “При огляді: температура 36,6, сатурація 99, в легенях хрипів немає, видимих запальних процесів слизових немає. Діагностована втома, призначено пити воду, дотримуватися карантинного режиму, самоізолюватись. І, звичайно, бути зі мною на зв’язку”.

Через 4 дні пацієнтка зателефонувала лікарці і повідомила, що “загальна слабкість наростає і з’являється задишка. Пацієнтка не може глибоко вдихнути”. “Ми приймаємо рішення, що треба здати загальний аналіз крові і я рекомендую пацієнтці зробити комп’ютерну томографію (КТ) легень”.

Увечері неділі, 5 квітня, прийшов результат загального аналізу крові, “і це аналіз здорової людини. Лейкоцити були дещо знижені, швидкість осідання еритроцитів – 15. До цього ми здали С–реактивний білок, це маркер запалення, і він був 5, в нормі”, – пояснила лікарка.

У понеділок, 6 квітня, пацієнтка робить КТ легенів і висновок свідчить: “Лівобічна верхньодолева полісегментарна пневмонія. Коронавірусна інфекція під питанням”.

Сімейна лікарка прийняла рішення провести експрес–тест на коронавірус. Він був зроблений і показав, що “пацієнтка вже дуже довго хворіє коронавірусною інфекцією”. Далі тест зробили її 14–річній дочці, він також виявився позитивним. Але тест дитини показав, що “дочка, швидше за все, має стійкий імунітет”.

Увечері того ж дня сімейна лікарка прийняла рішення робити ПЛР–тест, “щоб виявити самого збудника в верхніх дихальних шляхах”. Вона викликала карету швидкої допомоги, медики приїхали в захисних костюмах, в масках, рукавичках і окулярах.

Далі лікарка і медики швидкої зателефонували до вірусологічної лабораторії, де їм пояснили, що “ПЛР–тести можна зробити в черговій лікарні цього району”. Але в черговій лікарні заявили, що зроблять тест тільки в разі госпіталізації пацієнтки.

Пацієнтці було сказано, що, “якщо немає гострих симптомів, ні температури, ні кашлю, то вам краще залишатися вдома і на госпіталізацію не погоджуватися. Пацієнтка відмовляється від госпіталізації, я її відправляю додому, набравши ПЛР–тести сама”, – розповіла лікарка.

“Сьогодні я сама повезу їх до вірусологічної лабораторії на власному транспорті”, – повідомила вона. У цьому контексті Віталіна Олещенко озвучила пропозицію, щоб “на каретах швидкої допомоги були пробірки з фізіологічним розчином, щоб вони самостійно могли набрати ці аналізи і передавати їх в вірусологічну лабораторію”.

Лікарка заявила, що цей “нетиповий і абсолютно непротокольний” випадок свідчить про те, що випадків зараження коронавірусом набагато більше. “Якщо такі тести будуть робити працівники швидкої допомоги, статистика у нас стане зовсім іншою. І тоді люди зрозуміють, що дійсно це пандемія і це дуже страшний вірус, який може наробити дуже поганих речей”, – попередила вона.

Лікарка порекомендувала звертатися до сімейного лікаря при будь–яких симптомах, “тому що, як бачите, коронавірусна інфекція може протікати з абсолютно низькою симптоматикою”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.