Перевірки підприємців та інспектори держпраці. Що потрібно знати роботодавцю

КМУ оприлюднив проект постанови, затверджуючого, у тому числі порядок проведення контролю за дотриманням законодавства про працю, розповідає Бізнес Україна

Тезово про найважливіше, що потрібно знати роботодавцю:

1. «Пришестя» контролерів до Вас запропоновано називати «інспекційним візитом».

2. Інспекційні відвідування можуть проводитися на підставі:

— звернення працівника, щодо якого були допущені порушення законодавства про працю;
— звернення фізособи, трудові відносини з яким не були належним чином оформлені;
— за рішенням керівника органу контролю;
— за рішенням суду, «повідомленнями» правоохоронних органів (читайте: рапорт, лист, в будь-якому випадку далі порядок передбачить, що автор «анонімки» бережеться і перевіряється ніколи не повідомиться);
— звернення інших органів (ГФС, ПФУ, Держстат).

3. Єдиний документ, який Вам пред’явить інспектор — посвідчення.Тобто, напрями, наказу про проведення інспектування/перевірки не буде.

У теж час, єдиною підставою для недопущення перевіряльника буде відсутність посвідчення (яке, звичайно ж, не буде забуто інспектором).

4. Інспектор має право приходити без попередження (що логічно) у БУДЬ-який ЧАС ДОБИ (що нелогічно і навіть жорсткіше, ніж слідчі дії,які відповідно до ч. 4 ст. 223 КПК в нічний час можуть проводитися лише у невідкладних випадках). Погоджуся, що багато підприємств працюють в багатозмінному режимі та нічний інспектування може допомогти встановити число залучених до робіт осіб, АЛЕ — чи зможе в нічний час суб’єкт господарювання забезпечити ревізору доступ до документів (буде на місці керівник, бухгалтер, а найголовніше, вони повинні бути в цей час)?

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.