Україні загрожує епідемія туберкульозу після карантину

Через другий етап медреформи ситуація в тубдіспасерах країни вельми плачевна і продовжує погіршуватися.

Medication intake by prisoners of a TB jail.
Zhdanovka penal colony #3, February 2011
(RUS)
Прием лекарств заключенными туберкулезной тюрьмы.
Ждановская исправительная колония #3, февраль 2011.

Після того, як Україна вийде з карантину, їй загрожує спалах туберкульозу. Про це повідомила голова громадської організації «Регіональна асоціація пацієнтів» Лариса Бабич.

«Убивча» медреформа
Загроза туберкульозу пов’язана з 2-м етапом медреформи. Нагадаємо, що в ході його в Україні почали закривати тубдиспансери. На Дніпропетровщині, наприклад, туберкульоз тепер лікуватимуть всього в 2 містах.

Ситуація на сьогодні
Ті диспансери, які все ще працюють, зараз переповнені. Дитячі протитуберкульозні санаторії закриті через карантин. 2-й етап медреформи не припускав фінансування цих закладів.

Крім того, смертність від туберкульозу в Україні зараз наближається до смертності від коронавіруса.

Що загрожує Україні
Через нестачу фінансування диспансери не можуть в повній мірі лікувати пацієнтів. Це тривалий процес, який вимагає чималих витрат. Зараз же тубдиспансери не отримують грошей від держави і повинні заробляти їх самостійно.

«Це смішно, враховуючи той контингент, який потрапляє в тубдиспансери. Це малозабезпечені, люди, що вийшли з місць позбавлення волі. Завжди було так, що держава забезпечувала лікування людей, хворих на туберкульоз, щоб уникнути епідемії. Але зараз вона накопичується як сніжний ком і загрожує накрити Україну », – сказала Лариса Бабич.

Зараз держава повинна взяти епідеміологічну ситуацію в країні під свій контроль. Інакше населення України може опинитися в небезпеці.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.