Формула розрахунку відпускних і заробітної плати. Як брати відпустку?

Коли вигідно брати відпустку – у травні чи липні, з понеділка або в якийсь інший день? Відповіді на ці питання залежать від того, що для вас важливіше: побільше погуляти або отримати більше відпускних. Сайт http://zib.com.ua підготував для ґрунтовну статтю на цю тему.

Дохід працівника в місяць відпустки складається з нарахованих йому 1) відпускних і 2) зарплати за фактично відпрацьовану в цьому місяці кількість днів (усякі додаткові виплати, як то оздоровчі та ін. матдопомоги, ми не враховуємо).

Перша особливість при розрахунку відпускних і зарплати: відпускні за один робочий день завжди менше, ніж зарплата, нарахована за цей же день. Чому так? Вся справа в формулі, за якою бухгалтерія розраховує відпускні. Ось вона:

[відпускні] = [середньорічна зарплата за календарний день] х [кількість календарних днів відпустки]

А середня зарплата за календарний день менше зарплати за один робочий день. При розрахунку середньої зарплати дохід, отриманий працівником за останні перед відпусткою 12 місяців, ділиться на кількість календарних днів у цьому ж періоді за вирахуванням десяти офіційних святкових і неробочих днів, встановлених Кодексом законів про працю (Новий рік, Різдво, Міжнародний жіночий день, два Дні міжнародної солідарності трудящих, День Перемоги, День Конституції і День незалежності, а також Великдень і Трійця).

А ось при розрахунку зарплати за робочий день місяця, в якому людина йде у відпустку, роботодавець не враховує також і вихідні дні – суботу та неділю (тобто, зарплата працівника за один день становить його оклад, поділений на кількість робочих днів у конкретному місяці) .

Наприклад, при зарплаті 3 тис. грн. в місяць середня зарплата за день дорівнюватиме 3000 х 12 : (365 – 10) приблизно 101 грн. (тут ми беремо ідеальний випадок, коли місячний дохід працівника не змінювався у зв’язку з підвищеннями зарплати, відпустками за власний рахунок та ін. обставинами).

А ось зарплата за робочий день у місяць відпустки «плаваюча» і залежить від кількості робочих днів. Причому, чим менше у місяці робочих днів, тим більше виходить зарплата за один робочий день.Наприклад, в 2013 році в травні з урахуванням усіх вихідних, в тому числі перенесених, з 31 календарного дня всього 18 робочих. Зарплата за робочий день в травні 2013 року буде 3000: 18 і складе приблизно 167 грн. Виходить, оформляючи відпустку в травні, за кожен його день ви втрачаєте 66 грн.

А ось у липні, де 23 робочих дні, зарплата за день буде 3000: 23 і дорівнюватиме 130 грн. Тут щоденні втрати будуть меншими – всього 29 грн.

Тому, перше правило таке: якщо для вас важливі гроші, відпустку слід брати в тому місяці, де більше робочих днів.

Друга важлива особливість грошових розрахунків бухгалтерії полягає в тому, що відпускні нараховуються не тільки за робочі дні, але також і за вихідні (суботи та неділі), що випадають на час відпустки. Тому свій місячний дохід можна підвищити за рахунок написання заяви на відпустку, включаючи вихідні дні.

Пояснимо на прикладах. При тій же місячній зарплаті 3000 грн. ви хочете влітку взяти відпустку.

Варіант № 1. Більше відпочиваємо. Якщо написати заяву з понеділка 8 липня по п’ятницю 26 липня 2013 року, то ви використовуєте 19 днів відпустки, отримуючи при цьому бонусом додатково 4 дні вихідних – два до відпустки і два після (до речі, невикористану частину відпустки – 5 днів при стандартній відпустці 24 дня – можна буде взяти пізніше, оформивши її знову з понеділка по п’ятницю, і додавши таким же чином ще 4 вихідних дні).

У цьому випадку ваш липневий дохід (згідно з формулою) складе 2959 грн., в тому числі, відпускні: 101 х 19 = 1919 грн. і зарплата за 8 робочих днів: 130 х 8 = 1040 грн.

Варіант № 2. Отримуємо більше грошей. Якщо ви відмовитеся від календарного бонусу і напишете заяву з суботи 6 липня по неділю 28 липня 2013 року, то при фактично тій же тривалості відпустки влітку отримуєте більше відпускних, але розтратите майже всю свою річну відпустку, адже невикористаним залишається всього один день.

Однак у цьому випадку липневий дохід складе вже 3363 грн., у тому числі відпускні: 101 х 23 = 2323 грн. і зарплата за 8 робочих днів: 130 х 8 = 1040 грн.

Різниця між першим і другим варіантами оформлення відпустки – 400 грн. Зрозумілло, що при більшій зарплаті ця різниця буде більш відчутною.

Таким чином, друге правило оформлення відпустки наступне: якщо ви хочете більше відпочити, беріть відпустку з понеділка або по п’ятницю. Якщо для вас важливі гроші, відпустку варто починати і закінчувати у вихідні дні.

У розрахунок потрібно приймати також ті вихідні дні, які визначені на підприємстві через перенесення вихідних і робочих днів у році згідно розпоряджень Кабміну.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.