У Латвії законом заборонили георгіївську стрічку

Комісія Сейму Латвії з прав людини заборонила використання георгіївської стрічки, підтримавши поправки до закону про безпеку громадських розваг і закону «Про мітинги, ходи і пікети». Взяли «до уваги експансію Росії в Україні та її тоталітарну ідеологію щодо республік колишнього СРСР».

Про це повідомляє портал парламенту Латвії.

Голова Комісії з прав людини Артус Кайміньш наголосив, що заборона георгіївської стрічки може обмежити ідеологічні прояви Росії.

«Беручи до уваги експансію Росії в Україні та її тоталітарну ідеологію щодо республік колишнього СРСР, у Латвії є підстави бачити (у використанні георгіївської стрічки – ред.) достатню загрозу її демократичній системі і безпеки. Заборона георгіївської стрічки обмежила би такі ідеологічні прояви. Ми маємо продемонструвати свою позицію проти використання цих стрічок у публічних заходах», – підкреслив він.

Крім того, йдеться про те, що Законом про безпеку громадських розваг і торжеств заборонено використання під час публічних заходів прапорів, гербів і гімнів нацистської Німеччини і колишнього СРСР (з його «союзними республіками»), а також нацистської свастики, знаків СС і радянських символів, серпа і молота, п’ятикутної зірки ( за винятком випадків, коли мета використання цих символів не пов’язана з прославленням тоталітарних режимів і виправданням скоєних ними злочинів).

Наразі також переглядаються й інші поправки до закону. Вони мають розширити список і додати до нього заборону на використання одягу та його елементів, які можна ідентифікувати як уніформу збройних сил і правоохоронних органів (репресивних установ) колишнього СРСР (а також його «республік») і нацистської Німеччини.

Поправки до закону, які наберуть чинності 1 липня 2020 року, передбачають заборону на використання уніформи та її елементів збройних сил і правоохоронних структур (репресивних органів) нацистської свастики, знаків СС і радянської символіки — серпа і молота, п’ятикутної зірки.

Поправки, які забороняють використання георгіївських стрічок у публічних заходах, ще мають бути розглянуті Сеймом у трьох читаннях.

На даний час Закон про мітинги, ходи і пікети нині передбачають, що учасникам даних акцій заборонено використовувати прапори, герби, гімни і символи колишнього СРСР, Латвійської РСР і нацистської Німеччини (в тому числі в стилізованому вигляді).

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.