Вчені розповіли, який тип людей зміг пристосуватися до пандемії коронавірусу найшвидше

Нове дослідження показало, що у стресових подіях, зокрема, під час пандемії коронавірусу, “психологічна імунна система” здатна прийти в норму набагато швидше, ніж вважалося раніше.

Про це пише Forbes.

“Коли трапляється сильний стресор, він вибиває нас з колії. Ми відчуваємо, що у нас немає контролю, і ми просто не забуваємо бути собою. Ми завжди думали, що ми зможемо повернути собі відчуття нормального життя, тільки коли стрес зникне”, – заявив співавтор дослідження Тревор Фолк, професор Школи бізнесу Роберта Сміта в Університеті Меріленда.

Однак дослідження його команди показали, що “психологічне відновлення” від стресових подій може початися, поки ми все ще боремося з цим досвідом.

У дослідженні взяли участь 122 співробітника, які проводили опитування кілька разів на день протягом двох тижнів на предмет того, як пандемія Covid-19 вплинула на їхнє життя. Дослідження розпочалося 16 березня 2020 року, всього через два дні після того, як Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) заявила, що Covid-19 досяг глобального пандемічного статусу.

Дослідження було зосереджено на тому, як швидко люди повертаються до форми “нормальності”.

Учасники дослідження повідомляли про високий рівень безпорадності і недостовірності в перші дні дослідження, адже пандемія вирвала у них почуття контролю.

“Люди відчували себе менш безпорадними і більш автентичними – навіть коли їх суб’єктивний рівень стресу підвищувався. Темпи, в яких люди знову відчували себе нормально, вражають і підкреслюють, наскільки стійкими ми можемо бути перед обличчям безпрецедентних викликів”, – сказав Фулк

За іронією долі, найбільш адаптивні учасники цього дослідження були також найбільш “невротичними” за стандартним психологічним визначенням. Ті, хто відчував найвищі рівні “тривоги, депресії і самосвідомості” на початку, мали тенденцію до одужання більш швидкими темпами.

Хоча це дослідження не пояснює чому, попередні дослідження показали, що “здоровий невротизм” може привести до більшої пильності і проактивності за переживання стресових подій.

В цілому, більшість учасників почали повертатися до норми набагато швидше, ніж очікувалося, повідомили дослідники.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.