Перехід на електронні трудові книжки: кому доведеться побігати за довідками

Паперові трудові книжки зникнуть з життя українців у найближчі п’ять років. Їх замінять електронні. У парламенті вже цього місяця розглянуть відповідний законопроєкт у другому читанні. У разі його ухвали українцям більше доведеться ходити з паперами до Пенсійного фонду. Так само зменшення паперової мороки обіцяють при працевлаштуванні.
Як повідомляє finance.ua, переносити всі дані з паперових трудових книжок в електронні реєстри будуть відділи кадрів компаній і підприємств. Натомість працівники не будуть бігати у пенсійні фонди за довідкою для нарахування лікарняних. Онлайн можна буде отримати і документи з попереднього місця роботи, і про стаж. Втім, деяким категоріям населення таки прийдеться ходити до чиновників, йдеться у повідомленні.

“Люди, які працюють не за наймом, люди, які працюють на маленьких підприємствах, де немає відділу кадрів, що працюють без оформлення трудових відносин, люди, які взагалі колись працювали, але давно вже не працюють і у них там трудова книжка десь може лежить, їм це ніяк не допоможе”, – розповіла Лідія Ткаченко, ведуча наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи.

Як пояснив ексзаступник голови Пенсійного фонду Віктор Колбун, особисто звертатися у пенсійні фонди доведеться також тим, хто хоче, щоб йому не враховували певні роки з низькою зарплатою.

“Людина зі свого загального трудового стажу, з періоду, за який враховується заробітна плата, може не включати будь-які погані п’ять років поспіль”, – сказав він. Такі періоди вигідно виключати, наприклад, жінкам, які перебували в декреті, йдеться у повідомленні.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.