Індексація аліментів: коли і кому підвищать виплати на дітей

Українців зобов’язали перераховувати щороку виплати по аліментах, таким чином вводиться щорічна індексація аліментів. Стежити за виконанням будуть держвиконавці.

Про це йдеться у законопроєкті “Про внесення змін до Закону України “Про виконавче провадження”.

Згідно з документом, державний виконавець зобов’язаний проводити індексацію аліментів на дитину (дітей), які були стягнуті у твердій грошовій сумі.

Як працює зараз
Наразі стаття 184 Сімейного кодексу передбачає, що розмір аліментів, визначений судом або домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до Закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше.

За заявою одержувача аліментів індексація може бути здійснена судом за інший період.

Дотепер процедура і механізм проведення індексації аліментів не передбачена, в результаті чого стягувач змушений самостійно звертатися до суду для вирішення цього питання.

Що зміниться
Зміни, які хочуть внести до ч.4 ст. 71 Закону України “Про виконавче провадження”, передбачають щорічне обчислення державним виконавцем розміру аліментів, які були визначені у твердій грошовій сумі з подальшим стягненням їх з боржника, але вже без звернення стягувача до суду.

“Це означає, що сума аліментів фактично буде збільшуватися на певний відсоток, що буде певним приємним бонусом для одержувача аліментів, і буде стягуватися безпосередньо виконавцем без звернення стягувача до суду з відповідним позовом”, – розповіла юрист ЮФ Gracers Law Firm Людмила Куса.
Юристи кажуть, що такі зміни дещо розвантажать місцеві суди, однак очікувати відчутного поліпшення матеріального становища і скорочення кількості одержувачів соціальних виплат, заявленого ініціаторами Закону, дещо самовпевнено.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.