У Вірменії оголосили воєнний стан і загальну мобілізацію

Уряд Вірменії оголосив воєнний стан та загальну військову мобілізацію. Вірменія й Азербайджан звинуватили один одного в черговий ескалації конфлікту в регіоні.
Про це повідомив прем’єр-міністр країни Нікола Пашинян у Facebook.

FILE PHOTO: Armenian artillery is seen near Nagorno-Karabakh’s boundary, April 8, 2016. REUTERS/Staff/File Photo/File Photo

«Прошу особовий склад військ з’явитися у свої районні військові комісаріати, в ім’я батьківщини, в ім’я перемоги», — написав Пашинян.

Рішення про мобілізацію та воєнний стан набуде чинності з моменту публікації рішення уряду.

Що сталося?

На кордоні Азербайджану і Вірменії почалися бойові дії. За словами Пашиняна, збройні сили Азербайджану ініціювали напад на Нагірний Карабах.

Своєю чергою, Міноборони Азербайджану повідомляє, що 27 вересня приблизно о 06:00 збройні сили Вірменії піддали інтенсивному обстрілу позиції азербайджанської армії вздовж всієї лінії фронту. Стріляли з великокаліберної зброї, мінометів і артилерійських установок різного калібру.

Наголошується, що в результаті обстрілу населених пунктів серед мирного населення є загиблі й поранені, а інфраструктурі завдали серйозної шкоди.

Термінова мобілізація

Президент невизнаної Нагірно-Карабахської республіки (НКР) Араік Арутюнян оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію всіх чоловіків старше 18 років, цитує його слова «Интерфакс».

Він зазначив, що Карабах є «прихильником миру»: «Ми не хочемо війни, війна нам нав’язана, і ми зобов’язані захищати свою батьківщину і сім’ї. Всю відповідальність буде нести керівництво Азербайджану», — заявив Арутюнян.

Суть конфлікту

У 1988 році між вірменами та азербайджанцями спалахнув збройний конфлікт за контроль спірними територіями, переважно над Нагірним Карабахом. Регіон, в якому проживало багато вірменів, в радянські часи входив до складу Азербайджанської РСР.

Наприкінці 1980-х провірменські сили за підтримки Єревана взяли Нагірний Карабах під свій контроль. Відтоді триває збройний конфлікт між Вірменією та Азербайджаном за ці території.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.