Степанов представив детальний план дій у разі погіршення епідемічної ситуації

Очільник МОЗ Максим Степанов представив детальний план дій у разі погіршення епідемічної ситуації.

У випадку погіршення епідемічної ситуації в Україні МОЗ розробило детальний план щодо забезпечення медичної допомоги. Про це розповів очільник відомства Максим Степанов з трибуни Верховної Ради України.

“Ми розробили детальний план, що враховує спроможність системи охорони здоров’я і визначає алгоритм дій відповідно до 4-х рівнів небезпеки. Цей план забезпечує надання медичної допомоги всім, хто її потребує”, – повідомив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Як повідомив міністр, тепер зі щоденною кількістю нових випадків у межах 5-7 тисяч країна знаходиться на першому рівні, і медична система здатна справитись з цим навантаженням.

“На другому рівні заповнення ліжкового фонду хворими на COVID-19 становить 70% в цілому по країні. Водночас орієнтована щоденна кількість хворих з підтвердженими випадками COVID-19 — 8-10 тисяч. На цьому рівні ми можемо опинитися у найближчі тижні”, – наголосив Степанов.

Міністр вважає, що у цьому разі МОЗ збільшить кількість ліжок у всіх закладах охорони здоров’я на рівні 30% від усього ліжкового фонду (тобто 52 тисячі ліжок) та розпочне роботи для здійснення заходів, необхідних для розгортання тимчасових госпіталів поза межами закладів охорони здоров’я.

Окрім цього, буде збільшено число працівників у всіх закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації хворих на COVID-19, зокрема, за рахунок залучення працівників з інших відділень.

Третій рівень небезпеки означає заповнення ліжкового фонду хворими на COVID-19 на 85% в цілому по країні. Орієнтована щоденна кількість хворих з підтвердженими випадками COVID-19 — 11-15 тисяч.

“Тут, додатково до заходів другого рівня, ми будемо забезпечувати введення жорстких карантинних обмежень в країні із застосуванням повного переліку обмежень «червоного» рівня епідемічної небезпеки. Буде розпочато мобілізацію всіх медичних працівників та інших категорій працівників. Організовуємо роботу відомчих закладів для цивільного населення, а також забезпечимо роботу польових шпиталів”, – розповів очільник МОЗ.

Завершальний четвертий рівень небезпеки, означає, що ресурси системи охорони здоров’я вичерпані, а щоденна кількість випадків захворювання на коронавірус — понад 15-20 тисяч.

“Тут ми будемо змушені запровадити активацію протоколів медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги. Я впевнений, ніхто не хоче, щоб країна опинилась на 3-4 рівні. Сьогодні Верховна Рада зібралась вперше після власного карантину. І я сподіваюсь, що кожен та кожна в цій залі усвідомлюють, наскільки страшна ця хвороба і наскільки важливо забезпечити виконання цих правил”, – підсумував міністр охорони здоров‘я.

Нагадаємо, що в Україні більше 75% смертей від COVID-19 припадає на людей віком понад 60 років. Перебіг хвороби також ускладнює наявність у пацієнта супутніх патологій.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.