Заробітна плата освітян повинна залежати від кваліфікації вчителя, а не від стажу

Народна депутатка озвучила ключові проблеми щодо нарахування заробітних плат учителям.
Нещодавно Міносвіти оприлюднило інформацію щодо рівня заробітної плати працівників галузі освіти у 2021 році, який підвищуватиметься у два етапи: у січні та в липні. Та що це означатиме в плані купівельної спроможності? Якщо педагогам піднімуть зарплату, але інфляція її “поглинатиме”, то за ці гроші придбати можна буде меншу кількість товарів чи послуг, розповіла народна депутатка Інна Совсун в ефірі “24 каналу”.

Ще однією вагомою проблемою у сфері нарахування заробітних плат, як зазначила експертка, є надбавки за престижність праці, стаж роботи тощо. Найбільшою мірою ці доплати отримують вчителі зі значним стажем роботи, а молоді педагоги – лише ставку.

Молоді учителі розуміють, що у них немає перспективи отримувати більшу заробітну плату. Для того, аби мати умовних понад 10 000 грн, необхідно пропрацювати в школі не менш як 20 років. А ще потрібно виховувати дітей, влаштовувати собі життя. Це тотальна несправедливість стосовно молодих педагогів, яку конче необхідно виправляти, – зазначила нардепка.

За словами Інни Совсун, заробітна плата педагогічних працівників повинна залежати від їхнього кваліфікаційного рівня, а не стажу роботи. Експертка пропонує два варіанти реформування системи нарахувань заробітної плати освітянам:

ВАРІАНТ 1. ЗАГАЛЬНЕ ПІДВИЩЕННЯ ЗАРОБІТНИХ ПЛАТ

У такому разі всі педагоги отримують незначне збільшення посадових окладів. Але в цій ситуації постає питання, чи зростає українська економіка і надходження до бюджету належним чином, щоб перекрити таке збільшення, розмірковує нардепка.

ВАРІАНТ 2. ЗМІНИТИ СИСТЕМУ НАРАХУВАННЯ ЗАРОБІТНИХ ПЛАТ

Є інший механізм, який дозволить встановити справедливість у питанні нарахування зарплат працівникам освіти. Бо сьогодні цей рівень залежить від стажу роботи, зауважила нардепка. На її думку, розрив між молодими й старшими вчителями буде зберігатися й надалі, якщо не вжити заходів:

Різниця у зарплатах учителів впливає й на їхню вмотивованість. Молоді спеціалісти не хочуть йти працювати до школи, бо розуміють, що попри використання новітніх методик, роботу з дітьми та батьками, їхня заробітна плата збільшиться лише через 20 років.

Нардепка зауважила, що в Україні проблема не лише із зарплатою, сьогодні уряд не має конкретної освітньої політики, стратегії, очільника Міносвіти. І загалом незрозуміло, які є варіанти щодо виходу з карантину і навчання учнів.

Нагадаємо, Уряд схвалив та направив на розгляд ВРУ проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», яким передбачено на галузь освіти 173,8 млрд гривень, що у порівнянні з державним бюджетом на 2020 рік більше на 34 млрд гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.