Україна перейшла на зимовий час: як адаптувати організм до нового графіку

У ніч з 24 на 25 жовтня Україна перейшла на зимовий час. Українці традиційно о 04:00 за київським часом перевели стрілки годинника на одну годину назад. Однак, така зміна графіка небезпечна для здоров’я, як зазначають медики. Лікарі дали поради, як адаптуватися до життя за зимовим часом.

Щобільше, у 2020 році перехід на зимовий час збігся з днем місцевих виборів. Початково причина переведення стрілок пояснювалася необхідністю економити електроенергію і використовувати сонячне світло. Таке нововведення вперше випробували у Великобританії понад 110 років тому.

Своєю чергою Україні запровадила переведення годинників на початку 1980-х рок. 20 вересня 2011 року Верховна Рада скасувала щорічне переведення годинників на зимовий і літній час, але вже у жовтні того ж року таке рішення назвали поспішним і повернули переведення стрілок.

Найближчі сусіди нашої держави – Росія і Білорусь – скасували перехід на зимовий час ще восени 2011 року. В Євросоюзі у 2018 році провели онлайн-голосування, і 80% висловилися за скасування рішення. Комітет з питань транспорту Європарламенту на засіданні 4 березня 2019 року схвалив скасування переходу на літній і зимовий час в Євросоюзі з 2021 року.

За це питання залишилося проголосувати в Європарламенті і в кожній країні ЄС. Наразі у Верховній Раді зареєстровано документ №4201 “Проєкт закону про обчислення часу в Україні”.

Лікарі дали кілька порад, як адаптуватися до нового графіку, пише Час Пік. Попри те, що є люди, для яких такий перехід проходить непомітно, все-таки на значну кількість людей він впливає негативно. За словами фахівців, організм у цей час відчуває важке навантаження. Відповідно, можливе виникнення головного болю, стрибання тиску, безсоння, втома і поганий настрій.

Поради медиків:

1. До переведення годинників потрібно готуватися заздалегідь. За пару днів до переходу на зимовий час відмовитися від прийому алкоголю і кави. Також необхідно приділити увагу режиму дня.

2. Необхідно заздалегідь скорегувати режим сну. Якщо не виходить заснути, можна прийняти теплу ванну, яка допоможе розслабитися.

3. Оскільки лягати доведеться раніше, то вечеряти також потрібно на годину раніше, ніж зазвичай. Але тут важливо не переборщити з кількістю їжі.

4. Перехід на новий час впливає і на дітей – батьки повинні допомогти їм з коригуванням режиму дня.

5. Вітамінною підтримкою для організму стане вживання гранатів, винограду, грибів, гарбуза і хурми.

І найголовніше! Пам’ятайте, що організм людини може не відразу звикнути до нового режиму, тому не варто перенапружуватися. Деякий час слід обійтися без великих фізичних навантажень і правильно харчуватися.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.