МОЗ оновило перелік країн, після повернення з яких потрібна самоізоляція

Міністерство охорони здоров’я оновило перелік країн “зеленої” і “червоної” зон захворюваності на COVID-19. Відтак, після поїздки в країну з більшим поширенням коронавірусу, аніж в Україні, всім прибулим доведеться здавати ПЛР-тест або проходити 14-денну самоізоляцію.


Країни, в яких активних випадків коронавірусу за останні два тижні виявили менш як 200 на 100 тисяч населення, залишилися у “зеленому” переліку МОЗ, повідомляє “РБК-Україна“. В цю категорію ввійшли майже всі популярні курорти цього сезону.

За інформацією відомства, станом на 23 жовтня в Україні виявляють 200,8 активних випадків захворюваності коронавірусом на 100 тисяч населення. Всі країни, в яких цей показник нижче, потрапляють в “зелений” перелік. Після повернення з цих країн проходження самоізоляції не потрібно.

Повідомляється, що в “зеленій” зоні тепер знаходяться Туреччина з показниками захворюваності 29,6, Єгипет (1,8), ОАЕ (177), Болгарія (151,3), Мальдіви (124,3), Домінікана (58,2), Албанія (112,4), Сербія(42), Мексика (38,4), Танзанія (0), Куба (4,2).

Більшість країн все ще залишаються безпечними для туристів, тому в “червону” зону для України найближчим часом вони не перейдуть.

Натомість, у “червоний” перелік додалися Хорватія(241,4). Також в “червону” зону входять Чорногорія (526,4), Словенія (425,7), Північна Македонія (261,1), Польща (250,9), Румунія (250) і США (239).

Важливо, що після приїзду з країн “червоної” зони передбачена двотижнева самоізоляція або необхідність здавання ПЛР-тесту на COVID-19. У будь-якому випадку прибулі з “червоної” зони повинні будуть встановити й активувати в аеропорту додаток “Дій вдома”. З його допомогою здійснюється контроль за проходженням самоізоляції або її скасування у випадку негативного результату тесту.

Його треба зробити у перші 24 години після прильоту або в країні перебування не раніше 48 годин до прильоту в Україну, йдеться у повідомленні. Не можна активувати початок самоізоляції відразу в аеропорту, інакше неможливо буде “застосувати” свою адресу в додатку.

“Одна з основних помилок, які показала практика, – люди часто підтверджують початок самоізоляції одразу ж на кордоні або в аеропорту. Замість того, щоб зробити це вдома”, – відзначив Євген Горбачов, керівник департаменту розробки програмного забезпечення ДП “Дія”.

У таких випадках система автоматично порівнювала місцезнаходження будинку з еталонною точкою в аеропорту і не приймала підтвердження, додається у публікації.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.