Шкарлет заперечує існування проблем із дистанційним навчанням, – Ганна Новосад

Ексміністерка висловила думку про діяльність тимчасового очільника МОН і його намагання реформувати структуру міністерства.


30 жовтня в соціальних мережах поширилась інформація про те, що т.в.о. міністра освіти Сергій Шкарлет отримав офіційне попередження від Євросоюзу. Основна причина такої реакції в тому, що запропоновані зміни у структурі самого міністерства порушують зобов’язання України у рамках вже проведеної реформи. ЄС вважає важливим збереження 6 директоратів МОН із високооплачуваними співробітниками, утворених у рамках фінансованої ЄС реформи.

Однак незабаром очільник Міносвіти спробував спростувати чутки, що поширюються в ЗМІ, й у своєму телеграм-каналі написав, що лист стосується тривалої й плідної співпраці з експертами ЄС та реалізації заходів реформ освіти та системи державного управління.

Дії Сергія Шкарлета викликали миттєву бурхливу реакцію у суспільстві. Ексміністерка освіти і науки України Ганна Новосад в ефірі 24 каналу висловила думку, що ключова ідея очільника МОН – позбутися “незручних та невигідних” співробітників, завдяки яким неможливо зробити відкати багатьох важливих реформ:

Найбільша проблема для нас у тому, що у такий критичний час, зокрема й для освіти, пан Шкарлет не має, чим зайнятись, він не бачить проблем із забезпеченням шкіл, садочків і проваленою дистанційною освітою. Натомість він звільняє половину співробітників МОН, які ці проблеми повинні розв’язувати.

Ганна Новосад зазначила, що реформа державної служби, яка була започаткована у 2017 році – не про намагання догодити Європейському Союзу чи отримати певну міжнародну підтримку. Це спроба перезавантажити міністерства, які мають розв’язувати проблеми людей:

На місцях мають бути фахові прозоро відібрані люди, які можуть це робити, а не “ручні ляльки”, які виконуватимуть виключно те, що їм каже міністр чи керівник. Коли реформи розпочались, в МОН прийшла значна частина людей, які пройшли етапні відбори й були дотичні до реформ НУШ, змін у професійні та вищій освіті. І нині їх просто виставляють на вулицю.

За словами Новосад, в листі ЄС “чорним по білому” написано про те, що відкат усіх попередніх зроблених реформ становить небезпеку у подальшій кооперації з організацією:

Можна прочитати й зрозуміти, що намагання пояснити ситуацію зі сторони пана Шкарлета щонайменше не відповідають дійсності.

Обурена діями Сергія Шкарлета й народна депутатка Інна Совсун. Під час того ж самого ефіру вона зазначила, що нинішня ситуація свідчить про зв’язки очільника Міносвіти з командою колишнього міністра освіти Дмитра Табачника:

Невдалі спроби реформ Шкарлета в МОН були покликані довершити почате – повернення команди Табачника в Міністерство освіти і науки. Це повне захоплення влади попередньою командою, яка дуже далека від тих ідей реформ, які впроваджувались в Україні з 2014 року.

Вона відзначила, що нардепи не призначали Шкарлета, відтак вони не можуть його звільнити. Кандидатуру тимчасового очільника МОН призначено формально рішенням уряду.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.