На українців чекає масштабна пенсійна реформа: грошей на виплати може не вистачити

В Україні вже з наступного року можуть запустити накопичувальні пенсії: всім, хто працює, у віці до 50 років доведеться віддавати 4% зарплати на спеціальний рахунок. Там гроші будуть накопичуватися, а під час досягнення 60 років їх можна буде зняти.

Про те, які загрози приховані в нову реформу Кабміну і яку виплату можна буде отримати, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Скільки насправді можна отримати з другого рівня?
Якщо платити 4% з середньої зарплати в 10 тис. грн, розповідає вчена, кандидатка економічних наук Лідія Ткаченко, то в кращому разі можна розраховувати на другу виплату в розмірі 400 грн. І це за умови, що зібрані гроші будуть досить успішно інвестувати, а отриманий прибуток повністю покриє інфляцію.

Щоб отримувати пенсію 20 років, в ідеалі відкладати потрібно удвічі довше. Тоді можна було б розраховувати на виплату в розмірі 800 грн. “Про гідну пенсію взагалі не йдеться”, – каже Ткаченко.

“Закон встановлює вимоги щодо диверсифікації активів (розкладання “по різних кошиках”): не більше ніж 5% активів у зобов’язання одного підприємства, не більше ніж 10% у нерухомість тощо. Тому фонди не можуть вкладати пенсійні накопичення людей в абищо, а також не можуть усі накопичення вкласти в один банк або в одне підприємство і втратити, якщо воно збанкрутує”, – цитує пресслужба Мінсоцполітики главу відомства Марину Лазебну.

У 2011-му, коли в Україні всерйоз розглядали можливість запуску накопичувальної системи, Кабмін зупинило саме відсутність зрозумілих інструментів для інвестування: немає і тоді не було фондового ринку, немає стабільної економічної ситуації, є висока інфляція. Інвестувати в нерухомість або землю небезпечно: їхня ціна падає після кожної кризи.

Сукупна інфляція відтоді досягла близько 113%! Тобто якби в той момент в Україні створили накопичувальний рівень, то в 2014-2015 роках, коли відбувся різкий стрибок цін, зібрані гроші могли просто знецінитися.

Міністр соціальної політики в Кабміні Володимира Гройсмана Андрій Рева розповідає OBOZREVATEL: за внеску в 4% не буде навіть 400 грн другої пенсії. “Та не отримаєте ви 400 грн з урахуванням інфляції. Де будуть брати капіталізацію вище рівня інфляції? Немає такої можливості! Це чиста піраміда”, – говорить політик.

Загрозу, що накопичувальний рівень перетвориться на фінансову піраміду, озвучили і в Комітеті з питань антикорупційної політики. Нижче – висновок комітету.

Грошей може не вистачити навіть на діючі пенсії
Фінансувати “другу” пенсію будуть за рахунок скорочення надходжень до місцевих бюджетів і до Пенсійного фонду. 2% зберуть з ЄСВ і 2% з ПДФО. Міністр Лазебная повинна робити все, щоб відстояти фінансування ПФУ, а замість цього вона чомусь підтримує таку ініціативу, говорить Ткаченко.

В Україні за станом на 1 вересня борг перед Пенсійним фондом (ПФУ) досяг 20,5 млрд грн. Тільки фізособи-підприємці не заплатили “на пенсії” близько 11 млрд грн. При цьому загальний дефіцит ПФУ зростає. Це може привести до “ризикам, пов’язаними з виплатою пенсій”, повідомляє Комітет з питань соціальної політики Верховної Ради.

Так, у 2021 році видатки державного бюджету на фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, і дефіциту коштів Пенсійного фонду зростуть до 203,8 млрд грн.

“Зібрати гроші, запустити збір внесків, легко. Інший справа, що з цими внесками робити. Коли була реформа 2011 роки серйозно розглядали запуск накопичувального рівня. Але тоді Кабмін зупинило те, що гроші не було куди інвестувати. Тоді не змогли жодного інвестиційного проекту, в які можна було вкладе пенсійні гроші. Зараз уряд дуже легко до цього ставиться. Запустити можна, а далі що? Велика відповідальність з тим, куди вкладати ці гроші “, – підсумувала Ткаченко.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.