На українців чекає масштабний перерахунок пенсій: як підвищать і хто залишиться без надбавки

В Україні в березні пенсії в середньому підвищать на 11%. При цьому ті українці, які мають мало стажу або низький коефіцієнт заробітку, можуть залишитися без перерахунку.

Підвищення передбачено законом Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. У цьому році “Слуги народу” заявили про те, що перерахунок проведуть відразу, як отримають оновлені дані про зростання зарплат – в березні 2021 року.

Як будуть рахувати. Розмір пенсії за формулою (тобто без надбавок) підвищать на певний відсоток. Цей відсоток – сума від половини інфляції і половини від середньої динаміки зростання зарплат за минулі три роки. Орієнтовно це близько 11%.

Хто отримає менше. З огляду на те, що підвищують розрахунковий розмір пенсії, відносно до повної виплати підвищення може бути менше, ніж 11%. Наприклад, припустимо, що ваша повна пенсія – 2 тис. грн. з них 172 грн – надбавка за стаж. В результаті розмір надбавки складе не 11% від 2 тис., а 11% від 1,8 тис. грн (2 тис. мінус 172 грн).

Хто взагалі нічого не отримає. Без збільшення залишаться ті українці, які за формулою повинні отримувати як мінімум на 11% менше прожиткового мінімуму. Згідно із законом їх виплату підвищують до мінімальної пенсії (зараз 1712 грн). Але 11% будуть додавати не до тієї пенсії, яку ви отримуєте, а до тієї, на яку ви заробили. І якщо навіть після підвищення на 11% ваша пенсія все одно не буде більше мінімальної, ви, як і раніше, будете отримувати мінімалку.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.