Із зарплат учителів заберуть по дві тисячі гривень: Кабмін знайшов, на кому заощадити мільярди

В Україні Кабінет міністрів скасував підвищення зарплат вчителів з 1 січня 2021-го (воно мало бути понад дві тисячі гривень). Таке рішення ухвалили через брак коштів у бюджеті.

Грошей на вчителів не знайшли, а Зеленський обіцяє роздати гроші “ФОПам”
Президент Володимир Зеленський анонсував виплату по 8 тисяч гривень фізособам-підприємцям, які постраждали під час карантину.. На це, за підрахунками Офісу президента, витратять 10 млрд грн, щоправда, якщо заплатити кожному, то сума вийде ще вищою – понад 14 млрд грн. На цьому тлі фізосіб-підприємців (ФОПів) хочуть тимчасово звільнити від сплати податків.

А ось на вчителів у влади грошей немає. Поки мільярди втрачають через відсутність обліку реального обігу, ще мільярди планують роздати, учителям укотре переносять підвищення зарплат. Так, в Україні вже з 1 січня 2021-го мінімальний оклад для педагога мали підвищити щонайменше до 2,5 прожиткових мінімумів (6810 грн). Таке рішення ухвалив сам Кабінет міністрів своєю постановою №822. Однак днями це ж рішення скасував.

результаті мінімальний оклад молодого вчителя становить усього лише 4455 грн.

Додаткові гроші можуть отримати завдяки чесному обліку
Якщо в Україні введуть касові апарати й почнуть враховувати реальний обіг фізосіб-підприємців, це може стати джерелом поповнення бюджету країни.

Впровадження касових реєстраторів також передбачено і в Меморандумі про макроекономічну допомогу з боку ЄС. Тобто якщо ми порушимо ці норми, Україна взагалі ризикує залишитися без підтримки у вигляді кредитів, економіка ще більше піде в тінь, а країна опиниться на межі банкрутства.

Водночас, якщо ми навчимося чесно платити податки, можемо зовсім обійтися без кредитів. Ось кілька наочних цифр:

обсяг тіньового обігу в Україні становить 846 млрд грн (!), йдеться в дослідженні компанії Ernst & Young;

заниження обігу фізосіб-підприємців (т. зв. ФОПів) щорічно призводить до втрати щонайменше 2,5 млрд грн, згідно зі звітом CASE-Ukraine. Реальна ж цифра може бути в кілька разів вищою;

44,8% ВВП України перебуває в тіні, йдеться в оцінках МВФ.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.