Ціна на газ для громадян завищена фактично вдвічі – енергетик

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук в ефірі Голосу Столиці  прокоментував заплановане у Польщі будівництво газопроводу, що протягнеться аж до України.

За словами Корольчука, у цій ситуації Польща відстоює винятково свої власні національні інтереси.

Він зауважив, що на ці газові проекти Польща частину коштів перекинула, які їм виділяла Єврокомісія на будівництва нафтопроводу Одеса-Броди, що було ще всередині 2000-х.

«Треба пам’ятати історію Одеса-Броди, коли Україна побудувала свою частину нафтопроводу – то не газ, а нафтопровід. Ми його планували використовувати, і однією з цілей було те, що ми його дотягнемо до польського Плоцька і будемо туди постачати нафту для переробки, але поляки обіцяли-обіцяли, годували, як кажуть, «завтраками», постійно говорили, що завтра побудують, і так розтягнулося від 2002 до фактично 2012 року», – підкреслив фахівець.

«Про це ішлося, що будуть будувати, але так і не побудували цей нафтопровід, і ми фактично тепер маємо нафтопровід, що простоює. Треба, щоб ми не опинились у ситуації, коли цей же газопровід, який ми побудуємо, може також простоювати, тому що нам буде просто не вигідно отримувати той газ в Польщі. Це вже третій важливий момент в цьому проекті», – стверджує енергетик.

Пояснюючи, як ця ситуація вплине на ціни на газ для українців, він зауважив, що ціна газу для населення прив’язується до європейських цін, до вартості газу на німецькому хабі NCG, і це є показником того, що нас готують, що ми будемо отримувати звідси газ.

Щоправда, запевнив фахівець, «ця пісня не може тривати вічно».

«Нам дають кредити, за які ми купуємо цей європейський дорогий газ реверсний, і він далеко не європейський, він походженням або російський в основному, можливо, норвезький, частково – голландський».

«Ми переплачуємо за нього, тому однозначно, звичайно, треба розуміти, наскільки ефективно купувати, брати кредити, влазити в борги для того, щоб просто реалізувати певну ідею об’єднання ринків газопостачання Європи. Ми також маємо переслідувати передусім свої національні інтереси і розуміти, якщо у нас є значні запаси газу, дешевого», – наголосив фахівець.

За його словами, ціна, яку населення сьогодні платить, завищена фактично вдвічі, а якщо ще ціна підніметься по тих прогнозах, які ми побачили зараз, уряд ухвалює рішення такі, то вона взагалі втричі буде вище, ніж та, яка є об’єктивна – 3,5 тисячі гривень.

«От там цей сектор дійсно треба розвивати і думати просто про споживачів, хто буде споживати цей газ, а просто потратити гроші, до 150 мільйонів доларів можуть дійти, і якщо вони не будуть ефективними, якщо ми далі будемо залазити в збитки, купуючи дорогий європейський газ реверсний, для чого це все робити? Тобто ми тоді з вами всі оплатимо це все у тарифі», – підсумував експерт.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.