Їжа, бензин і комуналка: як виростуть ціни у 2017 році

2017 рік в Україні почався з різкого подорожчання окремих товарів і послуг.

Найбільше це стало помітно на деяких продуктах харчування, наприклад м’ясі, яке в супермаркетах подорожчало на 10 – 30%. Підскочили ціни на молочну продукцію і овочі. У деяких містах України подорожчав проїзд у маршрутках. Все це наклалося на комунальні платіжки з незвично великими для українців сумами.

В експертних колах винуватцем розгону інфляційних процесів називався “фактор 3 200”. Масла у вогонь підкинув перегляд Нацбанком прогнозу інфляції на 1% — з 8,1% до 9,1%. У той же час в уряді і НБУ запевнили: все в нормі, ніяких відхилень від закладеного макропрогнозу немає. Допустимий діапазон перегляду показника інфляції — 8,1% ± 2%. У січні офіційний показник інфляції склав 1,1%.

Продукти дорожчатимуть

Згідно з офіційною статистикою, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,9%. Найбільше — на 14,9% — подорожчали овочі. Підвищилися також ціни на фрукти, молоко, сметану, кисломолочну продукцію, сири, масло та яловичину. За прогнозами експертів, продукти будуть дорожчати і далі. Аналітики відзначають – ціни зростатимуть швидше, ніж в 2016 році.

У 2017 році, відзначає головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан, зростання цін на продукти харчування прискориться до 7% р/р у порівнянні з 3,3% у 2016 році. “Основні фактори — відновлення внутрішнього попиту, в тому числі в результаті зростання мінімальної зарплати, відсутність додаткового пропозиції деяких видів фруктів і овочів, яке виникло в 2016 році через торгових воєн з Росією”, — зазначає експерт. Стримуючим фактором для підвищення цін на продукти буде хороший урожай зерна та інших сельскохозпродуктов.

“Ще одна частина інфляційних процесів на внутрішньому ринку пов’язана з поліпшенням умов для діяльності українського бізнесу”, — говорить головний економіст “Альфа-Банку Україна” Олексій Блінов. За його словами, в останні місяці на українському продовольчому ринку випереджаючими темпами зростають ціни на цукор і молочні продукти, які до цього були досить стабільними. Це обумовлено поліпшенням зовнішньоекономічної кон’юнктури. А розширення можливостей для експорту і підвищення світових цін на цю товарну номенклатуру змінює баланс внутрішнього ринку і призводить до подорожчання товарів, вважає експерт.

Проїзд у транспорті

Згідно з офіційними даними, транспортні послуги вже подорожчали на 4,1%. Найбільшу лепту вніс проїзд в автодорожньому транспорті — вартість квитків зросла на 4,5%.В першу чергу, мова йде про міських і приміських маршрутках – наприклад, у Києві до 7-8 грн. Зіграв свою роль фактор 3200″ – у перевізників спрацювала логіка: якщо люди більше отримують, вони повинні більше платити. По-друге, з січня почав дорожчати бензин.

Подорожчання проїзду — чутливий для населення момент. Віце-прем’єр Павло Розенко визнав таке підвищення необґрунтованим і доручив Мінінфраструктури та місцевим органам влади приймати жорсткі заходи реагування” проти підвищення тарифів на перевезення. Деякі перевізники знизили вартість, акцентувавши на тому, що це тимчасове рішення. В окремих областях переговори місцевої влади з перевізниками тривають.

“Вартість автотранспортних послуг, якщо сегмент ринку не надто зарегульований, швидко відгукується на подорожчання палива. Акцизний фактор теж буде грати на підвищення ціни”, — пояснює старший економіст Центру економічної стратегії Ірина Піонтковська. Рівень конкуренції та бар’єри для входу нових учасників, за її словами, теж впливають на ціни. “Якщо конкуренція слабка, один-два перевізника, а новим гравцям вийти на ринок складно, тоді підвищення тарифів може бути досить відчутним”, — підсумувала Вона.

Тарифи

2016-й став роком динамічного підвищення тарифів. Зокрема, тарифи на електроенергію зросли на 60%, газ — на 42%, опалення — на 88,4%. На думку експертів, “комуналка” продовжить дорожчати, але не різко.

Українців чекає подорожчання електроенергії на 25% у березні 2017 року. “Це останнє заплановане підвищення, хоча і після нього тариф не покриє витрат на виробництво і доставку струму”, — зазначає Бєлан.

Також, за її словами, можливе невелике зростання тарифів на газ та опалення, оскільки з моменту останнього різкого стрибка зросла ціна на імпортний газ. В цілому, прогнозує експерт, вартість послуг ЖКГ підніметься лише на 14% в порівнянні з дворазовим зростанням в 2015 році і майже 50-відсотковим підвищенням в 2016 році.

Алкоголь, пиво, сигарети

Ціни на алкоголь в січні зросли на 0,7%, на тютюнові вироби — на 2,1%, і вартість цих товарів буде зростати. Причина — підвищення акцизів, схвалене парламентом в грудні 2016 року.

“У січні ціни на лікеро-горілчані вироби зросли виходячи зі збільшення вартості сировини. Вартість коньяку збільшилися у зв’язку з підвищенням ставки акцизного податку з 1 січня”, — говорить виконавчий директор асоціації “Укргорілка” Аліна Шолохман.Повторно ціна на спирт збільшиться з 1 березня — саме з цього дня ставки акцизного податку на спирт зростуть на 20%.

За словами експерта, зараз компанії аналізують і перераховують ціни. Якими вони будуть після 1 березня, поки не відомо. “Мінімальна ціна пляшки горілки 0,5 л складе 80 грн”, — зазначає Шолохман.

За словами директора відділу корпоративних питань і комунікацій компанії “JTI Україна” Олександра Когута, з урахуванням зростання ставок акцизу на 40% з 1 січня 2017 року подорожчання сигарет в 2017 році має скласти мінімум 4-5 грн за пачку.

Подорожчання повинно було статися з дня підняття акцизів, з 1 січня. Однак, за словами експерта, ціни зростають поступово. Втім, з цього правила бувають винятки. В 2016 році, після підняття ставки акцизів на 40%, вартість сигарет впала на 20-30% на піку. “Передбачити розвиток подій із зростанням цін на сигарети складно. Поки ми спостерігаємо, що ринок рухається в напрямку перенесення підвищених акцизних ставок на вартість сигарет”, — підсумував Когут.

“У січні порівняно з груднем середня відпускна ціна в Україні на пиво зросла на 4,9%”, — зазначила генеральний директор асоціації “Укрпиво” Галина Коренькова.Це не означає, що роздрібна ціна збільшилася на стільки ж. Вона залежить від акцій, які організовують виробники, транспортних витрат, вартості самої пляшки.

“Особливо ми залежні від діючих в регіоні тарифів на енергоносії. Частка останніх у вартості літра пива в середньому становить 15%. Як тільки змінюються тарифи на енергоносії, це відразу ж позначається на ціні”, — зазначила Коренькова.

Паливо

2017 рік почався з підвищення цін на паливо: на 2,8% у січні порівняно з груднем.У короткостроковій перспективі ціни продовжать зростати, считаэт експерти.

З початку 2017 року розцінки зросли на 50-60 коп за літр. На даний момент зберігається потенціал для росту ще на 0,5-1 грн”, — говорить директор ТОВ “Консалтингова група А-95” Сергій Куюн. За його словами, основна причина — відкладене грудневе підвищення цін, викликане рішенням ОПЕК знизити видобуток нафти. Це рішення було прийнято у листопаді 2016 року. Першим на нього в грудні відреагував оптовий ринок, а роздрібні ціни не змінилися.

Є й інша причина подорожчання. З 2017 року скасовано 5-відсотковий податок з роздрібних продажів, але пропорційно збільшено базовий акциз на нафтопродукти. Зараз він стягується на кордоні або в місцях виробництва, тоді як в 2016 році він стягувався з заправок. “Для легальної частини ринку, крім способу адміністрування, нічого не змінилося. Для нелегальної ж частини, а вона становила близько 50% ринку, ситуація змінилася”, — зазначає експерт.

Якщо раніше акциз з роздрібних продажів нелегали могли не платити, то зараз вони втратили таку можливість, так як змушені купувати паливо вже з цим податком. У зв’язку з цим дешевий сегмент почав дорожчати, хоча преміальний сегмент теж не залишився осторонь. За словами Куюна, ціни на скраплений газ, зростаюча популярність якого обумовлена низькою ціною в порівнянні з бензином, в січні подешевшав на 50 коп за літр з-за надлишку ресурсу на ринку.

У лютому вартість LPG почала підростати, проте привабливість цього моторного палива буде зберігатися у зв’язку з меншим підвищенням у Податковому кодексі акцизного збору порівняно з бензином — на 21 євро проти 42 євро на 1 тис літрів.

Спрогнозувати цінову динаміку на тривалий період вкрай складно, оскільки це рівноцінно спроби спрогнозувати ціни на нафту і, що ще більш складно, курс гривні.”Нафтопродукти залишаються на 80% імпортним товаром, отже, їх вартість залежить від курсу валют. Крім валютної прив’язки митної вартості палива, у валюті встановлені акцизи. Сумарно валютна складова в бензині і дизпаливі досягає 85% у структурі ціни нафтопродуктів на АЗС”, — підсумував експерт.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.