Ринок землі в Україні: скільки коштуватиме гектар вітчизняного чорнозему вже цьогоріч

Вже з 1 липня цього року в Україні почне офіційно функціонувати ринок сільськогосподарських земель. Отже, українську землю можна буде на цілком законних підставах купувати і продавати. У 2017 році експерти оцінювали вартість української землі в діапазоні від 500 до 5000 доларів за гектар. Однак сьогодні ці прогнози трохи змінилися.

Незважаючи на формальне відкриття ринку землі, в цьому році він не запрацює в повну силу. По-перше, спочатку купувати землю зможуть лише фізичні особи, причому не більше ніж 100 га в одні руки. Щоправда, пізніше цю норму збільшать до 10 тисяч гектарів, проте в повну силу ринок буде працювати ще невідомо коли. Адже тільки з початку 2024 року землю зможуть купувати юридичні особи. А для іноземців, взагалі невідомо, чи відкриється така можливість.

Всі ці обмеження, звичайно, стримують зростання вартості землі. І якби ринок дійсно був максимально вільним, то й ціна землі була би значно вищою. Однак і тепер її ціна змінилася в порівнянні з тією, що прогнозували у 2017.

Яку ціну землі називають експерти
Голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко восени минулого року називав цифру не менше 1 тисячі доларів за гектар.

Трохи раніше заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тарас Висоцький прогнозував, що гектар на ринку землі буде коштувати в межах 40-60 тисяч гривень (1500-2500 доларів).

Один зі співавторів закону про відкриття ринку землі Микола Соцький також називає ціну приблизно в 2 тисячі доларів. Однак при цьому він вважає, що це – надто мала вартість. І якби землю дозволили продавати юридичним особам, то продавці вже могли би просити по 4-5 тисяч доларів за гектар.

Секретар аграрного комітету Верховної Ради народний депутат Іван Чайківський вважає, що ціна землі складе 1000-1500 доларів.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль назвав справедливою для українських чорноземів ціну в 5 тисяч доларів.

При цьому в інших країнах світу ціни на ринку землі, як правило, вищі, ніж в Україні. Наприклад, в Естонії і Болгарії гектар коштує 4500-5000 доларів. А найдорожча земля в Швейцарії. Там за неї хочуть близько 60 тисяч доларів за гектар.

Однак і в Україні вартість землі неоднорідна. Вона великою мірою залежить від регіону.

Де в Україні найдорожча земля
Станом на 1 січня 2021 року, згідно з даними земельного кадастру, найдорожча земля в Україні знаходиться в Черкаській області – по 33 646 гривень за 1 гектар.

Понад 30 тисяч гривень також оцінили землю в Дніпропетровській, Донецькій, Кіровоградській, Одеській, Полтавській, Харківській, Хмельницькій та Чернівецькій областях.

При цьому найдешевшими називають землі в Житомирській, Волинській, Львівській та Рівненській областях.

Правда, за цінами на “чорному ринку”, який на відміну від офіційного ринку землі, діє в Україні вже давно, вартість земель дещо відрізняється від кадастрової. Хоча і там земля в Черкаській області також цінується найдорожче. Так, за 4,8 гектара землі в Христинівському районі просять 40 тисяч доларів, а за 2,6 в Чорнобаївському – 30 тисяч в американській валюті. Дорого також цінує “чорний ринок” і землю в Одеській області.

Втім, із відкриттям офіційного ринку землі ціни мають змінитися. Ймовірно, вони стануть нижче.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.