Банки зможуть розпоряджатися накопичувальними пенсіями українців — Третьякова

Розпоряджатися накопичувальними пенсіями українців зможуть не лише недержавні пенсійні фонди, а й банки.


Про це розповіла голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, передає finance.ua.

За її словами, пенсійній реформй заважає не відсутність діючого фондового ринку, а відсутність нагляду за приватними фінансовими установами, який би не допускав їх банкрутства та зловживань заощадженнями людей, з яких буде виплачуватися «друга пенсія».

«Дії фінансових регуляторів — НБУ і НКЦПФР будуть спрямовані на те, щоб ввести той нагляд, який є сьогодні в Європі, або наблизити його до європейського», — попереджає голова комітету Ради.

Одним з механізмів, який має убезпечити майбутніх пенсіонерів, є дозвіл банкам брати участь у пенсійній реформі.

«Наразі дописується текст щодо можливості участі у другому рівні (пенсійної системи. — Ред.), в частині пенсійних депозитів не лише недержавних пенсійних фондів, а й банків, тому що ця структура вже має систему потенційного нагляду і пройшла реформу «очищення», — розповіла Третьякова.

Нардеп очікує, що фінансовий ринок не тільки дозволить запустити пенсійну систему другого рівня, але також дасть поштовх для розвитку пенсійної системи третього рівня.

Тобто підніме рівень фінансової грамотності населення і, крім обов’язкових відрахувань на другу пенсію, українці добровільно почнуть збирати собі на «третю пенсію», відкриваючи депозити в приватних фінансових установах вже без примусу з боку держави.

Нагадаємо, станом на 1 січня 2021 року в Україні є 11,1 мільйона пенсіонерів, середня пенсія яких становить 3507,51 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.