Українці можуть платити за газ менше: названо спосіб

Одним з способів зменшення витрат на природний газ є укладання річних контрактів на газопостачання із НАК “Нафтогаз” чи приватними операторами. Подібна можливість вже доступна.

Про це в ефірі телеканалу Obozrevatel TV розповіла народна депутатка, заступник глави фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук. “Наприклад, у НАК “Нафтогазу” є користувачі, які мають річний контракт, і зараз у них зафіксована ціна 4,7 гривні за кубометр газу. Порівняйте з тим, що є в ринковому варіанті”, – зауважила вона.

За словами нардепки, за умов укладання контракту влітку доведеться сплачувати за газ трохи більше, ніж решта споживачів. Проте, економія взимку буде суттєвою.

“Дійсно, влітку ціна на газ може бути вищою, ніж ринкова, але влітку ніхто й не опалює. Хіба що в когось котел на гарячу воду, але все одно це значно менші витрати. А от взимку ви однозначно будете вигравати”, – запевнила вона.

На думку Кравчук, це може стати “середньостроковим рішенням”.

“Річні контракти мають запропонувати не лише НАК “Нафтогаз”, але й приватні оператори. Це можна зробити, наприклад, навесні. Люди підписують цей контракт і розуміють, що в них ціна не змінюється щомісяця і вони кожного разу не хапаються за серце, а розуміють: ми сплачуємо по такій ціні”, – наголосила вона.

В цьому контексті нардепка зауважила, що найбільша проблема з високими тарифами на газ в Україні – не власне тарифи, а рівень доходів громадян.

“Найбільша проблема – не те, що тарифи високі, а те, що низькі зарплати. Це дійсно ринкова ціна, вона збільшилася на ринку в Європі. Але у нас доволі низькі заробітні плати, хоча вони й збільшилися, наприклад, у порівнянні з 2018 роком. Це суттєва сума для домогосподарств”, – констатувала вона.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.