Штрафи без попереджень: як і за які “гріхи” каратимуть українських пішоходів та водіїв

В Україні посилюють покарання за порушення правил дорожнього руху, і більш суворі санкції будуть застосовуватися не тільки до водіїв, а й до пішоходів та велосипедистів. Верховна Рада 16 лютого вже підтримала законопроект №2695, і тепер документ, як очікується, незабаром підпише президент.

Повний текст проекту закону поки не опублікований, проте журналістам “Судово-юридичної газети” став відомий текст, який був проголосований разом з правками.

Експерти проаналізували окремі аспекти цього закону, та представили аналіз низки змін як “дрібних” порушень, так і більш серйозних.

Штрафи для пішоходів і велосипедистів
Наразі за статтею 127 КпАП за перехід дороги на червоне світло або перехід в недозволеному місці, а також невиконання інших вимог ПДР пішоходи можуть відбутися попередженням з боку поліції (або штрафом 51 грн). За новим законом їм буде загрожувати штраф 255 грн. При цьому попередження виключається, тобто штрафувати зможуть відразу.

Для велосипедистів штраф збільшується з 85 грн до 340 грн.

Якщо ж пішохід чи велосипедист п’яні, то штраф автоматично збільшується до 680 грн.

А якщо їх дії спричинили створення аварійної обстановки на дорозі, то їм доведеться заплатити 850 грн.

Пасажир на вимогу поліцейських повинен виходити з авто
Ч. 1 статті 18 доповнюється абзацами наступного змісту:

Пасажир, тобто особа, яка користується транспортним засобом, але не причетна до керування ним, зобов’язаний:

під час зупинки ТЗ на вимогу поліцейського перебувати на своєму місці до відповідного розпорядження або вимоги поліцейського;
на вимогу поліцейського вийти з ТЗ.
Також статтю 523 доповнено нормою, що до повноважень Національної поліції у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху належить організація в установленому порядку супроводження і забезпечення безпечного руху транспортних засобів спеціального та спеціалізованого призначення.

За які порушення водіям збільшили штрафи
За порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами штраф збільшено з 51 до 510 грн.
За перевищення максимально дозволеної швидкості більш ніж на 50 км/год штраф збільшили з 510 до 1700 грн
За залишення місця ДТП штраф підняли до 255 грн до 3400 грн з позбавленням права керування транспортним засобом на 1-2 роки або без такого.
За управління або передачу керування ТЗ особою, яка не має права ним керувати, штраф збільшили з 510 грн до 3400 грн, а за повторне протягом року – 40 800 грн з позбавленням права керування ТЗ на строк від 5 до 7 років (можливо також оплатне вилучення ТЗ)
За керування ТЗ особою, позбавленою права штраф збільшено з 510 грн до 20 400 грн, а за повторне протягом року – 40 800 грн з позбавленням права керування ТЗ на строк від 5 до 7 років (можливо також оплатне вилучення ТЗ)
Додамо, що тепер передати порушника ПДР “на поруки” колективу або ГО буде не можна, якщо водій був п’яний за кермом, або їздив без прав.

Неповнолітні (особи у віці від 16 до 18 років) за п’яну їзду підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах.

Посилення покарань за п’яну їзду
Була посилена відповідальність за їзду в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння:

Штраф 17 000 грн + позбавлення права керування ТЗ на один рік.
Повторно протягом року: штраф 34 000 грн + позбавлення права керування ТЗ на 3 роки з оплатним вилученням ТЗ чи без такого, або адмінарешт на 10 діб з позбавленням права керування ТЗ на 3 роки з оплатним вилученням ТЗ або без такого.
Двічі протягом року: штраф 51 000 грн + позбавлення права керування ТЗ на 10 років з конфіскацією ТЗ, або адмінарешт на 15 діб з позбавленням права керування ТЗ на 10 років з конфіскацією ТЗ.
Як повідомлялося, нещодавно суд у Львові відпустив винуватця смертельної ДТП з 3-річною дівчинкою.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.