На українці беруть кредити прямо через Viber та WhatsApp

У зв’язку з епідемією коронавірусу, багато українців залишилися без постійного місця роботи. Через це вони вимушені шукати нову, або просто якийсь підробіток. Тому вони набагато часті розміщують свої резюме з номером телефону в інтернеті.

Злочинці вже добре навчились користуватися цією ситуацією. Вони дзвонять, або пишуть таким людям в Viber або WhatsApp з повідомленням наступного змісту:

Здрастуйте, ми розглянули резюме і готові запропонувати вам роботу в нашій великій компанії (назву вказують звичайно ж великих контор). Ви готові пройти співбесіду по телефону?

Підкреслюють: високу білу зарплату, і що людина прям підходить і вона саме так, кого вони шукали.

Далі задають типові питання по вакансії, мабуть десь в Інтернеті з готової брошури. Типу невеликої анкети, займає це все не більше 5 хвилин.

Після цього розмова завершують, зі словами:

Найближчим часом ми повідомимо наше рішення.

Проходить хвилин 20-30 і знову лунає дзвінок, вже дзвонить інша людина, нібито з відділу кадрів. У неї прохання таке:

Ми розглянули ваше резюме і вашу анкету, на яку ви відповіли колегам по телефону. Ми готові вас прийняти на роботу. Чи зможете вийти вже наступного понеділка?

– Звичайно (а робота ж так потрібна тим, хто подає свої резюме)

Дуже добре! Тільки у нас в зв’язку з несприятливою епідеміологічною ситуацією відділ кадрів на карантині. Чи зможете надіслати пакет документів прямо в Viber на цей номер?

Потім шахраї вказують приблизно такий пакет документів:

Фотографії паспорта (всі заповнені сторінки, будь ласка, сфотографуйте: основну, місце проживання, сімейний стан)
Трудову книжку (досить тільки першу сторінку де ПІБ)
Якщо є водійське посвідчення
Так, ще потрібно ваше фото (Селфі), і фотографія де ви тримаєте паспорт в руці. Дані повинні бути добре видно, краще попросіть вас сфотографувати (мабуть когось попросити).
Що далі?
Далі на вас беруть мікрокредит, причому ви про це навіть не дізнаєтесь, так як буде використано інший номер телефону. Лише згодом все стане зрозуміло, коли вашу справу передадуть колекторам і вони знайдуть вас фізично.

Важливо! Ніколи не відправляйте незнайомим людям фотографії своїх документів, а особливо селфі з паспортом. Зараз мікропозики видають в електронному вигляді і їм достатньо такого пакета документів.

Якщо який-небудь сервіс (наприклад, гаманець) просить вас пройти подібну ідентифікацію ретельно розмалюйте зображення в графічному редакторі словами «Селфі для сайту [адреса сайту]».

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.