Які країни вводять “паспорти” вакцинації: список і дати

Деякі країни ввели або тільки планують зробити “паспорти” вакцинації. Людям, які зможуть підтвердити свої щеплення, будуть надавати більше можливостей.

Система викликає як етичні, так і логістичні побоювання. Про це пише “Новий час”.

Так, з 21 лютого Ізраїль ввів, так звані, “зелені паспорти”, які отримують вакциновані від коронавірусу жителі країни. Володарі цих документів можуть жити в готелях, відвідувати басейни і тренажерні зали, культурні та спортивні заходи.

“Зелений паспорт” можна завантажити на сайті міністерства охорони здоров’я країни, він може також бути у вигляді спеціального мобільного додатку. Паспорт містить штрих-код і ідентифікаційний номер людини.

Уряд Великобританії нещодавно оголосив, що розгляне питання про те, чи знадобляться британцям доказ вакцинації або негативний тест на COVID-19 для відвідування барів, повернення в офіс.

Прихильники цих планів кажуть, що вони дозволять знову відкрити зруйновану економіку, а люди зможуть безпечно працювати і відпочивати, знаючи, що вони не завдають шкоди іншим і самі не піддаються ризику. Паспорти вакцинації також можуть бути стимулом зробити щеплення.

Британія планує вакцинувати всіх дорослих до кінця липня. Прем’єр-міністр Борис Джонсон оголосив, що до середини червня буде завершена перевірка свідчень про імунітет.

Але такий підхід, згідно з національними опитуваннями, може дискримінувати громади національних меншин, які з меншою ймовірністю погодяться на вакцинацію, або молодих людей, для яких нижча ймовірність пріоритетної вакцинації.

Зазначається, що лідери Євросоюзу на віртуальному саміті 25 лютого домовилися розробити протягом трьох місяців електронний сертифікат вакцинації, який буде діяти на всій території ЄС. Але залишаються розбіжності щодо того, для чого можна використовувати сертифікат.

Наприклад, Австрія та Греція хочуть, щоб це була форма паспорта, який дозволяє подорожувати тим, хто був вакцинований. Греція вже домовилася з Ізраїлем і Кіпром про визнання документів про вакцинацію одне одного.

Інші країни, зокрема Франція, Бельгія і Нідерланди, налаштовані більш скептично. Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що не хоче, щоб молоді люди, яким ще не зробили щеплення, піддавалися дискримінації.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.