Україна входить до трійки країн світу, які є найбільшими постачальниками дитячої порнографії: Микола Кулеба про результати досліджень

25% дітей принаймні раз протягом останнього року потрапляли в ситуацію сексуального насильства чи сексуальної експлуатації.

вітові дослідження показують, що спілкування з дитиною протягом 18-20 хвилин в інтернеті дає можливість злочинцю отримати фотографію з оголеними частинами тіла. Зазвичай дитина навіть не усвідомлює, що її вводять в оману, а батьки не знають, як уберегти від подібних ситуацій. Про це розповів Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба в інтерв’ю виданню «Громадське».

Дедалі частіше ми порушуємо тему про те, що діти зазнають сексуального насильства. І це не випадково, тому що світ узагалі змінився. У дітей більше доступу до інтернету, і там дуже серйозно на них чатують злочинці, які намагаються отримати фото сексуального характеру, запропонувати зустрічі, – зазначив Кулеба.

У мережі «правила поведінки з незнайомцями» дуже спрощені: дитина переконана, що її віртуальний друг нічого про неї не знає, що про себе він говорить лише правду – бо чого ж брехати у приватній розмові, де тебе ніхто не бачить? – і що у будь-яку секунду можна припинити спілкування, видалити чат, тобто – жодної небезпеки. Не варто забувати, що у дитини відсутнє повноцінне критичне мислення. Вона навіть не замислюється, що під аватаркою її однолітка може ховатися 30-річний дорослий зі злочинними намірами.

Світові дослідження вказують, що кожна п’ята дівчинка страждає від сексуального насильства до 18 років. Це жахлива статистика, і вона стосується не тільки нашої країни.

Якщо говорити саме про Україну й ті кримінальні справи, які були порушені, то це – 410 випадків минулого року, 70 випадків уже за два місяці цього року.

Уповноважений додав, що діти не воліють говорити про такі речі, адже їм соромно. До того ж більшість випадків сексуального насильства здійснюють близькі до дитини люди: хрещений батько, тренер, з яким вона має гарні стосунки тощо.

І діти можуть думати: «Так, мені неприємно, що він робить, але ж він мій дядько, він приносить іграшки. І я не усвідомлюю, що це злочин». Тому так важливо говорити про це з дітьми.

ПРО РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ДИТЯЧОЇ ПОРНОГРАФІЇ В УКРАЇНІ

За даними міжнародних організацій, Україна входить до трійки країн світу, які є найбільшими постачальниками дитячої порнографії. Така ситуація склалася здебільшого через те, що законодавство не було достатньо суворим.

Я хочу озвучити статистику з дослідження, яке ми проводили разом з громадською організацією «Служба порятунку дітей» щодо сексуального насильства, сексуальної експлуатації в інтернеті. Так, понад 90% дітей уже є у Всесвітній павутині. У середньому вони проводять там від 3 до 5 годин. Ютуб є номером один – понад 90% дітей, далі йдуть вайбер, ТікТок, інстаграм, телеграм, – заявив Уповноважений.

Кулеба нагадав, що 25% дітей принаймні раз протягом останнього року потрапляли в ситуацію сексуального насильства чи сексуальної експлуатації. Хтось надсилав свої фотографії, пропонував зустрітися, робив непристойні пропозиції.

Найбільше дітей розпочали користуватися інтернетом у 6-8 років. Це той вік, коли дитина тільки формується й не розуміє небезпеки.

Коли дитина йде на вулицю, батьки кажуть: «Одягнися нормально, з незнайомцями не спілкуйся, туди не ходи». А що в інтернеті? Мільйонні спільноти, ти можеш обирати, і мережа навіть сама пропонує. А є дуже багато деструктивного контенту – матеріали суїцидального характеру, закриті групи. Дитина має неприборкану цікавість, а це – велика небезпека: якщо вона побачить сцени сексуального насильства над дітьми, це може травмувати її на все подальше життя.

Як свідчать дані опитування, близько 80% дітей уперше побачили сексуальний контент у 7-13 років. І майже половина не розповіла про це. А з тих, хто розказав, майже 80% поділилися ним із друзями.

За словами Кулеби, батьки та вчителі програють у довірливих стосунках. Оскільки дитина знає, що про це вона може вільно поговорити з друзями, а батьки її насварять чи присоромлять, або й узагалі заборонять користуватися інтернетом. Діти не довіряють і вважають, що дорослі їм нічим у цьому не допоможуть.

Проблема у тому, що більшість дорослих не знає, до кого їм звернутися. Навіть якщо дитина дивиться контент, який зображує сексуальне насильство щодо неповнолітніх, батьки не розуміють, що з цим можна зробити і як зарадити.

ПРО ЗАКОНОДАВСТВО

12 березня 2021 року Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротської конвенції)» № 1256-IX, ухвалений Верховною Радою 18 лютого 2021 року.

Закон закріплює в українському законодавстві визначення поняття «дитяча порнографія» та встановлює кримінальну відповідальність за вчинення дій сексуального характеру, домагання осіб, які не досягли 16-річного віку, за виготовлення та використання дитячої порнографії, за відвідування або проведення заходів сексуального характеру за участю неповнолітньої особи, а також за втягнення дитини до участі в таких заходах.

Згідно з документом, кримінальне правопорушення, вчинене стосовно малолітніх або неповнолітніх, має бути розслідуване невідкладно й розглянуте в суді першочергово.

Також законом запроваджується особливий механізм захисту дітей, які постраждали від сексуального насильства або стали його свідками.

Цей закон дуже важливий. Ми багато разів спілкувалися з колегами з кіберполіції, які розповідали: от вони приходять до злочинця, знаючи, що він виготовляє продукцію, вилучають з комп’ютера численні матеріали, які зображають сексуальне насильство над дітьми. І на цьому все. Він каже: «Я його дивлюся, це не для продажу». І як ти притягнеш його до відповідальності? – розповів дитячий омбудсмен.

Він наголосив, що суспільство не повинно толерувати перегляд і зберігання світлин та відео, які зображують сексуальне насильство над дітьми. Адже сьогодні це має колосальний розмах.

Якщо взяти до уваги досвід інших країн, наприклад Великобританії, там у момент під’єднання до мережі інтернет-провайдер одразу банить доступ до порноматеріалів. Ти повинен укласти додатковий контракт, заявити про те, що хочеш мати, не кажучи вже про те, що контент із дітьми там заборонений, – пояснив Кулеба.

Якщо дитина постраждала від сексуального насильства, якщо хтось став свідком насильства над дитиною або ж підозрює насильство над дитиною, можна звернутися за номером: 093 063 53 43.

А також можна заповнити форму на сайті «Служба порятунку дітей».

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.