З 1-го квітня, і це не жарт. В Україні перерахують пенсії працюючим пенсіонерам

В Україні з 1 квітня стартує перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам, які не потрапили під індексацію пенсій на 11% з 1 березня.

Це передбачено ст. 42 закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Загалом в Україні близько 2,7 млн осіб, які продовжують працювати, вийшовши на пенсію (приблизно кожен четвертий пенсіонер). Але на підвищення можуть розраховувати тільки близько 2 млн з них.

Збільшення пенсії залежить від зарплати і тривалості страхового стажу та визначається для кожного пенсіонера індивідуально. Перераховуватися буде саме «чиста пенсія», нарахована за роки стажу — без спеціальних доплат.

Формула розрахунку пенсії виглядає так:

Пенсія = середня зарплата * трудовий (страховий) стаж * індивідуальний коефіцієнт заробітку.

Трудовий стаж обчислюється у відсотках (1 рік = 1%), відповідно до нього зарахують весь час, який особа пропрацювала з моменту останнього перерахунку пенсії або виходу на пенсію.

Коефіцієнт заробітку вплине на збільшення пенсії у випадку, якщо після виходу на пенсію зросла і зарплата працюючого пенсіонера.

Важливе уточнення: якщо працюючий пенсіонер тепер заробляє менше, ніж до виходу на пенсію, при перерахунку буде врахований тільки додатковий стаж, а нова, більш низька зарплата, — ні.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.