Нові правила виплати пенсій і соцдопомоги: як отримати гроші, і кому доведеться віддати кошти за доставку

В Україні пенсії та соцдопомоги вже з 1 вересня будуть виплачувати по-новому. Для багатьох наших громадян порядок виплат зміниться кардинально, і їм доведеться пристосовуватись до нових умов.

Відразу зазначимо: для тих пенсіонерів та отримувачів соціальних виплат, які одержують їх у банках і банкоматах, не зміниться нічого. Зміни чекають лише на тих людей, яким усі ці виплати приносять додому листоноші “Укрпошти”.

Таких людей в Україні є немало – 3,5 мільйона осіб. Усі вони здебільшого живуть в селах, де жодного банкомата ще в очі не бачили, а до найближчого банку треба діставатися автобусом за декілька десятків кілометрів. Отже, листоноша, який щомісяця навідується до них із пенсією – це і джерело надходження грошей, і почасти соцпрацівник, і зв’язок зі світом. Але “Укрпошта” заламує надто високі ціни за свої послуги. І тому Мінсоцполітики намагається шукати інші варіанти доставки пенсій.

Отже, за словами глава Мінсоцполітики Марини Лазебної, принаймні, 2 мільйони із тих 3,5 можна спокійно переводити на банківське обслуговування. До 1 вересня вони зможуть самостійно обрати собі банк, на який приходитиме їхня пенсія. Якщо ж вони самі його не оберуть, то за них це зробить влада, і їхні гроші будуть надходити у той банк.

Але крім тих двох мільйонів громадян, залишається ще півтора мільйони, які належать до маломобільних категорій населення. Їм доведеться доставляти пенсію, як і раніше – додому. Однак це робитиме не “Укрпошта”, а якась інша компанія, що буде обрана на конкурсній основі. Принцип відбору простий: хто візьметься доставляти виплати за найдешевшу ціну, той і буде цим займатися. Не виключено що це буде та сама “Укрпошта”, якщо вона трохи стримає свої апетити.

Уряд визначив декілька категорій людей, яким доставлятимуть пенсії і соцвиплати додому:
людям з інвалідністю I групи;
особам, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування і потребують постійного стороннього догляду;
особам, яким більше за 80 років;
одержувачам державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги по догляду.
Доставка виплат для них, звісно ж, буде платна. Але платитимуть не вони самі, а за них сплачуватиме вартість доставки Пенсійний фонд.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.