Чи потрібно учням у школі заучувати дати, імена та всі правила

Досить часто школярі скаржаться на те, що їх примушують заучувати багато зайвої інформації, яка їм не знадобиться в житті. Йдеться про дати історичних подій, імена, правила орфографії та синтаксису, значення фізичних констант тощо. Тому експерти відповіли, чи варто заучувати таку інформацію.


Читайте поради від таких експертів: викладачки Київської школи економіки Анастасії Леухіної, президента корпорації “Гранд” Володимира Співаковського та директорки Асоціації вальдорфських ініціатив в Україні Ірини Шаста.

Які предмети має знати дитина по закінченню школи
Сучасну програму української школи підлітку неможливо якісно пропустити через себе, тому в найкращому випадку діти вчаться зазубрювати і забувати матеріал, а в найгіршому – не вчаться нічому.

Коли я навчалася у американській школі, ми вивчали приблизно 6 предметів за семестр. Мабуть, до 10 за рік. Це дозволяло щоденно та регулярно досліджувати предмет, працювати в командах. Зараз в українській програмі мого сина 17 предметів. Це занадто,
– каже Анастасія Леухіна.

За її словами, всі діти різні, і вони мають різні суперсили – фізичні та емоційні потужності. Вона радить зробити обов’язковими мови та математику, бо ці предмети завжди є впродовж життя. А все решта давала б дітям на вибір.

Які навички та компетентності повинен мати учень? Експертка Анастасія Леухіна радить у період з 7 до 16 років навчити дитину взаємодіємо з собою, власним тілом, з сім’єю, різними групами людей різного віку, з природою та державою, зі світом загалом.

А Володимир Співаковський запевняє, що зараз учням нудно вчитися, а роботодавці потім взагалі не дивляться, що діти вчили і які оцінки отримували.

Знання повинні поділитися в пропорції 50:50. Перша половина – це фундаментальні, класичні знання. Друга половина – нові сучасні знання по роботі з інформацією, по економіці, штучному інтелекту, криптовалюті тощо,
– каже експерт.

Як потрібно у школі заучувати інформація
Натомість Ірини Шастал переконує, що дитині потрібно розвивати пам’ять, і для цього варто вчити багато чого напам’ять. Але важливо розуміти, в якому віці які підходи використовуються.

“Наприклад, як вивчають мову маленькі діти? Вони все запам’ятовують, але їх ніхто не примушує. Тому середовище, створене вчителем, також повинно мати якість, коли дитина вмотивована сама наповнювати свою пам’ять”, – додає вона.

Наприклад, у Вальдорфській школі щодня протягом 5 днів зранку звучить вірш, який всі діти повторюють хором. Наступного тижня – вже новий вірш. Так, через певний час весь клас знає всі вірші. І це виходить невимушено, без насилля.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.