Картопля: коли садити, і як вберегти молоді паростки від приморозків

Ціни на картоплю останніми роками вже такі, що навіть ті, хто раніше нехтував цим овочем, цієї весни готові взятись за лопату. Тим більше, що посадка, а затим, восени, копання картопля – це улюблена національна забава українців.

 

Отже, коли приступати до ритуалу висадки картоплі
Бувалі дачники кажуть, що приступати до садіння картоплі треба тоді, коли на березі проклюнуться перші листочки. Це майже гарантовано дасть молоденьким картопляним паросткам уникнути зворотних весняних заморозків, які зазвичай бувають у травні. Тому не кваптесь загорнути бульби в землю раніше за сусіда. От побачите, що ви зі своєю травневою висадкою буде мати кращий врожай, ніж той, хто садив відразу після снігу.

Але погода може бути підступною. Отже, щоби бути впевненими, що вашу працю не знівечать приморозки, можна прикрити картоплю агроволокном. Але такий спосіб підходить лише для невеликої площі. Якщо ж площа велика, то найкращий спосіб – нагорнути на молоді паростки землі – фактично підгорнути її, як тільки вона зійшла. Так ви вбережете її сходи від морозу, а заодно простимулюєте розростання бічних пагонів, які також дають врожай.

Як підготувати картоплю і землю до висадки
Картоплю спеціалісти радять обробити засобами від шкідників. Адже в землі завжди знайдеться хтось охочий поживитись бульбами. А щоби збити шкідникам оскому, слід побризкати бульби перед посадкою, наприклад, препаратом “Престиж” або чимось на кшталт нього. Можна розстелити посадковий матеріал на плівці і спочатку обробити одну сторону, а потім, перевернувши картоплю сапою, другу.

Землю перед посадкою бульб треба підживити добривами. Звісно, найкраще – органіка. Та якщо органіки немає, то варто внести нітроамофоску. Її вносять відповідно до норм.

Які сорти картоплі обрати для посадки
Якщо ви хочете отримати ранній врожай бульб, то варто обрати такі сорти як “Тайфун”, або польський сорт “Овація”, німецький “Романце” та вітчизняний “Білявка”.

Дотримання сівозміни
За умов належного внесення добрив, можна було б садити картоплю на одному місці кілька років поспіль. Та все ж бажано дотримуватись сівозміни. Картопля невибаглива до попередників. Не варто лише садити її після пасльонових – томатів, баклажанів, перцю, тютюну. Адже в них такі самі шкідники і хвороби, як у картоплі.

Нагадаємо, на початку квітня в Україні дещо знизилась ціна на картоплю. Це пов’язано з тим, що на ринок завезли багато імпортної бульби.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.