Пенсії перестануть розносити по домівках. Що робити мешканцям сіл без банкоматів?

З 1 вересня “Укрпошта” перестане виплачувати пенсії в своїх відділеннях і розносити по домівках. Гроші будуть надходити на карту українців.

При цьому, як свідчать дані Держстату, банківські відділення є лише в 3,9% населених пунктів, а банкомати – в 4,3%. Відповідно, вони відсутні в селах і невеликих містечках, де проживає третина населення України.

Що ж робити, якщо у вашому населеному пункті немає банкоматів, а пенсійні гроші терміново потрібно перевести в готівку – читайте в матеріалі нижче.

Чи можна зняти гроші без банкомату?
Як пише сайт “Сьогодні “, варіантів в цьому випадку дуже мало. Самий перевірений спосіб – особисто їхати в найближчий райцентр, де є відділення банку, або просити когось зняти пенсію з картки.

Якщо ж хтось не може освоїти користування банкоматом, то гроші з картки можна зняти в касі відділення банку при наявності паспорта та пенсійної картки. Для цього потрібно знати свій ПІН-код.

За словами економіста Олега Пендзина, з соціальної точки держава повинна подумати про тих пенсіонерів, які не мають доступу до банкоматів. А таких людей сьогодні кілька мільйонів…

Хто замість “Укрпошти” буде доставляти пенсії?
До 1 вересня пенсіонери повинні вибрати банк, в якому хотіли б отримувати гроші. Список є на сайті Пенсійного фонду. Найбільше українців отримують пенсії в ПриватБанку, Ощадбанку та інших уповноважених банках.

Одним словом, отримати пенсію можна буде в уповноважених ПФУ банках та інших структурах, які виграли конкурс За словами експертів, їх послуги будуть набагато дешевше, ніж послуги “Укрпошти” з доставки пенсій “на руки”.

Що буде з пенсією, якщо не вибрали банк?
Якщо пенсіонер не визначиться з банком, йому з 1 вересня (після звернення ПФУ) автоматично відкриють рахунок в державному Ощадбанку.

Для отримання пенсії клієнту потрібно буде оформити пенсійну картку. Нею можна розплачуватися через термінал або знімати готівку в банкоматі. Але змінити банк клієнт зможе в будь-який час і необмежену кількість разів.

Кому пенсії все ж будуть приносити додому?
З 1 вересня за місцем фактичного проживання пенсії отримуватимуть лише:

люди з інвалідністю I групи;
особи, які потребують постійного стороннього догляду (лежачі, недієздатні);
люди, які досягли 80-річного віку.
Також доставлять додому допомогу по догляду тим, хто доглядає за старими.

А ще соціальну допомогу від держави листоноші принесуть тим, хто дожив до пенсійного віку, але не заробив пенсію.

Раніше повідомлялося, що в Україні з вересня 2021 року планується переклад всіх пенсійних нарахувань на банківську карту одержувача виплат

Нагадаємо, що під час локдауна пенсії будуть виплачуватися в звичному режимі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.