Вербна неділя в 2021 році: дата, традиції і заборони

У неділю, 25 квітня, православні християни в Україні святкуватимуть переддень свята Пасхи – Вербна неділя. Цього дня завершується Вербна неділя, яка пов’язана з рядом традицій і заборон.

“Апостроф” нагадує про традиції, обрядах і заборонах цього свята.

Історія і традиції
У Вербну неділю християни згадують про урочистий вхід Ісуса в Єрусалим, де його зустрічали пальмовим гіллям як месію, пророка і великого чудотворця, вигукуючи: “Осанна, синові Давидовому”.

Гілки верби символізують ці листя пальми, які не властиві для українських широт. Крім того, вони розквітають ранньою весною, під час свята.

З букетами вербових гілок за звичаєм йдуть в храм, де в цей день проходить богослужінні з запаленими свічками, а після читання Євангелія священики кроплять гілки в руках парафіян святою водою,

За переказами, освячена верба стає оберегом на весь рік, тому нею прикрашають житло, часто її ставлять під образи та ікони, якщо вони є в будинку.

Повернувшись з храму віруючі легко торкаються один одного гілками, примовляючи: “Не я б’ю, верба б’є!”. Такий ритуал, нібито допомагає позбутися від пристріту і злих духів.

Обряди і прикмети
Існує прикмета, що, якщо на Вербну неділю висадити кімнатні рослини з великими, товстими листям, які не зів’януть протягом місяця, то в хаті не будуть мати потреби в грошах.

Доброю прикметою вважається побачити птаха на Вербну неділю і нагодувати його. Це теж, нібито, привертає багатство.

На Вербну неділю іноді їдять свіжі бруньки з освячених гілочок, запиваючи святою водою, щоб уберегтися від недуги.

Хвору дитину, за повір’ям, слід окропити святою водою, зануривши в неї гілочку верби.

Якщо вмиватися настояною на вербових бруньках водою або покласти їх під подушку, то можна позбутися від безсоння.

Заборони на Вербну неділю
У Вербну неділю не займаються важкою фізичною працею, уникають готування, прання, прибирання. Не можна також працювати в поле або городі, домашню худобу не виганяють на пасовища.

Також в цей день заборонено стригти нігті, голитися, фарбуватися і митися. Не можна в свято лаятися, сумувати, сваритися з близькими і друзями. При цьому варто уникати гучних посиденьок і веселощів.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.