Масштабний обман покупців в супермаркетах: нардеп розповів деталі

В Україні продовольчі супермаркети нав’язали іншим учасникам ринку продуктів справжню диктатуру. Вони диктують “умови гри” на ринку, нав’язуючи їх як покупцям, так і виробникам продукції. Поряд із високими націнками на вартість товару, торговці влаштовують фейкові знижки, стимулюючи купівельний попит.

Про те, як супермаркети дурять покупців, розповів на своєму Youtube-каналі депутат- “слуга” Мар’ян Заблоцький.

Нардеп виділив кілька найбільш поширених способів обману покупців, якими користуються супермаркети
Високі націнки на звичайний товар. Цим відрізняються “дорогі” супермаркети. Вони ставлять високі ціни на звичайнісінькі товари, змушуючи таким чином покупця повірити в те, що йому продають товари виняткової якості. У різних супермаркетах різниця в ціні на один і той же товар може досягати 25%. А в деяких вона і зовсім удвічі або втричі вища.

“Наприклад, коли ми брали одну і ту ж пачку кави, то в одному супермаркеті на неї ціна була 39 грн, а в іншому 105 грн. Погодьтеся, навряд чи справедливою може бути націнка в 2,5 рази на одну і ту ж річ?… Націнка в 2,5 рази в надії, що споживач не розпізнає справедливу ціну, вже більше схожа на шахрайство “, – говорить нардеп.

Крім того, супермаркети нерідко спокушають покупців фейковий знижками. Наприклад, вони роблять знижку на який-небудь товар, однак при цьому підвищують ціну на інший товар і тим самим компенсують втрати від знижок.

Ще один спосіб обману покупців – розфасовка товару в пакети не по 1 кг, а по 700, 800, 900 грамів. Різниця в 100-200 грамів не відразу впадає покупцеві в очі. А зате різниця в ціні помітна, і покупці охоче беруть такий товар. Але якщо згодом перерахувати його вартість на кілограм, то вийде, можливо, навіть більше, ніж було “до акції”.

Супермаркети маніпулюють не лише покупцями, а й виробниками товару
Вони досягли успіху в мистецтві “викручування рук” виробникам, змушуючи їх збувати їм свій товар з мінімальною націнкою. Здавалося б, від цього повинні виграти покупці, проте не так сталося як гадалося: для покупців нічого не змінюється. Просто всі свої шалені націнки торгівля привласнює собі. У підсумку, в програші і виробник, і споживач, а виграє лише посередник.

“Ми опинилися в ситуації, коли монополія великих супермаркетів не дає дрібним виробникам можливості вийти на ринок. А з великих виробників забирається майже вся торгова націнка на користь супермаркетів”, – говорить Мар’ян Заблоцький.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.