Магнітні бурі у травні: вчений попередив про непростий тиждень із сонячними “бомбами”

У період із 13 до 20 травня можливі помірні магнітні бурі потужністю 3-4 бали. Вони пов’язані з наявністю на Сонці двох активних ділянок.

Про це в коментарі OBOZREVATEL розповів доктор фізико-математичних наук, провідний науковий співробітник астрономічної обсерваторії Київського Національного університету імені Тараса Шевченка Всеволод Лозицький. “Зараз на Сонці є дві активні ділянки, одна з них, №2822, дає сонячні спалахи. Ця область зараз у центрі сонячного диску, і ще близько 7-8 днів вона буде на видимій півсфері Сонця”, – повідомив він.

Вчений розповів, що потужна магнітна буря сталася у середу, 12 травня. “У другій половині дня була короткочасна магнітна буря, 7 балів за 9-бальною шкалою, пов’язана із спалахами на Сонці невеликої потужності, балу С. Вона тривала 6 годин”.

За його словами, буря 12 травня була найпотужнішою. Проте протягом найближчого тижня прогнозуються менш потужні, помірні магнітні бурі на рівні 3-4 балів, коли група плям на Сонці може “обстрілювати” Землю.

Вчений пояснив цей механізм так: “Сонце обертається навколо своєї осі з періодом 25 земних діб, але оскільки Земля своєю орбітою рухається в той самий бік, що і Сонце, нам здається, що Сонце обертається за 27 діб. Так, якщо на Сонці є група плям, ми бачимо її протягом 13,5 діб, тобто майже 2 тижнів”. Він додав, що група плям, про яку йдеться, вже пройшла половину шляху, а отже, зникне з поля зору землян за тиждень.

Водночас Лозицький додав, що спалах на Сонці не є обов’язковим передвісником магнітної бурі, оскільки все залежить від напрямку руху. “Сонячний спалах може дати викид убік, і тоді ця “бомба” пролетить повз нас, і магнітної бурі на Землі не буде”.

Вчений наголосив, що прогнозування магнітних бур, передусім, потужних, неможливе, оскільки їхнє виникнення залежить від непередбачуваних обставин. “Ми не знаємо, коли буде спалах. Це спорадичний, спонтанний процес. Можна передбачити лише магнітні бурі, які пов’язані із секторною структурою міжпланетного магнітного поля, але вони більш слабкі”, – сказав він.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.