Чому буває спекотно під час сну: сім причин

Якщо у вашій кімнаті занадто жарко або занадто холодно, вам, швидше за все, буде важко заснути. Огляд досліджень 2019 року, проведений на людях і тваринах, показав, що оптимальна кімнатна температура для сну становить від 19 до 21 °C.

Навіть якщо у вашій кімнаті ідеальна температура для вас, вночі все одно може бути занадто тепло. Постільна білизна, режим перед сном, деякі ліки і певні захворювання можуть викликати у вас відчуття перегріву, повідомляє Healthline.

У цій статті ми розглянемо сім причин, за якими вам може стати жарко уві сні, і розглянемо можливі рішення.

1. Кімнатна температура і вологість
Якщо вночі вам занадто жарко, можливо, у вашій кімнаті занадто жарко. Огляд досліджень 2012 року показав, що вплив тепла в нічний час посилює неспання і зменшує повільний сон і сон з швидким рухом очей.

Вологість також може посилити вплив тепла за рахунок зменшення здатності поту випаровуватися.

2. Постільна білизна та одяг для сну
Постільні приналежності діють як ізолятор багато в чому так само, як ізоляція у вашому домі. Товста постільна білизна, як правило, зберігає більше тепла, ніж тонке постільна білизна, і носіння товстого одягу для сну також може призвести до перегріву.

Різні тканини мають різні теплоутримуючі властивості і можуть впливати на якість вашого сну.

У невеликому дослідженні, проведеному в 2016 році, порівнювався вплив одягу для сну з бавовни і вовни, а також постільної білизни з поліестеру і вовни на якість сну при температурах 17 і 22 °C.

Дослідники виявили, що вовняний одяг для сну сприяє настанню сну більше, ніж бавовна при температурі 17 °C, а бавовна сприяє більш глибокому сну при 22 °C.

Дослідники не виявили різниці між початком сну або якістю постільної білизни з поліестеру і вовни при будь-якій температурі.

3. Дії перед сном
Дії, які ви виконуєте перед сном, потенційно можуть підвищити температуру вашого тіла і ускладнити засинання.

Вправа. Невеликий огляд дослідження 2018 року показав, що вечірні вправи не вплинули негативно на сон, а насправді мали протилежний ефект. Але початок сну може бути порушено, якщо енергійні вправи закінчуються протягом 1 години до відходу до сну.

Кофеїн. Доведено, що вживання кофеїну перед сном може ускладнити засинання. Згідно з невеликим дослідженням 2014 року, поряд з підвищенням розумової активності, кофеїн пов’язаний з більш високою температурою тіла.

Напружена діяльність. Коли ви відчуваєте стрес, ваші кровоносні судини звужуються. Згідно з дослідженням, проведеним на тваринах в 2015 році, ця дія знижує температуру шкіри і підвищує температуру тіла.

Стать. Секс може поліпшити якість сну, вивільняючи гормони, що сприяють розслабленню. Однак енергійний секс, що підвищує частоту серцевих скорочень, може мати такий же ефект, як і вправи.

4. Хто з тобою спить
Якщо ви спите з іншими людьми або домашніми тваринами, загальна температура ваших тіл може підвищити температуру під вашим ліжком і у вашій кімнаті.

Тіла постійно виділяють тепло як побічний продукт обміну речовин. Чим більше тіл і чим менше простір, тим швидше нагрівається ця область.

Середня температура людського тіла становить приблизно 37 °C. Якщо температура в кімнаті вище, ваше тіло буде поглинати тепло і фактично надавати охолоджуючий вплив на кімнату.

5. Ліки
Довгий список ліків потенційно може підвищити температуру вашого тіла або порушити його здатність регулювати температуру.

Деякі часто використовувані ліки, що впливають на терморегуляцію, включають:

холінолітики-лактамні антибіотики
ліки від діабету
діуретики (водні пігулки), особливо в поєднанні з інгібіторами ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ) або блокаторами рецепторів ангіотензину II
препарати гормональної терапії
метилдопаболеутоляющіе, такі як парацетамол (тайленол) або аспірин
стероїди, такі як кортизон або преднізон
такі наркотики, як МДМА, екстазі, кокаїн
6. Гормон
Дисбаланс рівня гормонів може привести до нічного потовиділення або припливів.

Багато жінок відчувають нічну пітливість як частину передменструального синдрому через коливання рівня естрогену і прогестерону.

Нічна пітливість і припливи – два найбільш поширених симптому менопаузи. Вважається, що причиною цих симптомів є зниження рівня естрогену та інші не зовсім зрозумілі гормональні зміни.

Вагітність також призводить до гормональних змін, які збільшують кровотік і підвищують температуру тіла.

Гіпертиреоз і обструктивне апное уві сні (яке може впливати на різні гормони) – ще дві потенційні причини, за якими ви відчуваєте жар і пітливість ночами.

7. Хвороба та інфекція
Багато потенційних захворювань можуть призвести до підвищення температури тіла або до нічного потовиділення. До інфекційних захворювань, які можуть викликати підвищення температури тіла, відносяться:

грип
стрептококове горло
пневмонія
туберкул
здругие бактеріальні інфекції
застуда
До інших станів, при яких вночі може бути жарко, відносяться:

Рак
ішемічна хвороба серця
гіпергідроз
гипертиреозхронический стрес
Як температура тіла впливає на сон
Температура вашого тіла слід природного циклу протягом 24-годинного періоду.

Якщо температура вашого тіла не падає ввечері, це може негативно позначитися на вашому сні.

Огляд досліджень, проведених на людях і тварин в 2019 році, показав, що люди схильні самостійно вибирати час відходу до сну в той момент, коли температура їх тіла падає найсильніше.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.