Чи введуть в Україні новий локдаун: імунолог дав сумний прогноз

В Україні влітку очікується нова хвиля епідемії коронавірусу. Однак через брак тонкого інструментарію у медиків щодо стримування темпів захворювання, система не впорається зі сплеском і доведеться вводити новий локдаун.

Про це йдеться в матеріалі Апострофа.

За словами епідеміолога Олексія Галімського, у нової хвилі буде великий потенціал для поширення серед українців.

«В Україні зафіксовано майже 2,2 мільйони клінічних випадків коронавируса. Клінічно вираженими формами хворіють близько 15% осіб, які контактували з вірусом. Відповідно, всього близько 20 мільйонів осіб вже контактували з вірусом. Тобто половина населення. Ще 20 мільйонів з вірусом не контактували. Якщо в Україні з’явиться заразніший штам вірусу, у нас є «горючий матеріал» 20 мільйонів осіб, плюс 1−2% від 20 мільйонів осіб, які вже контактували з вірусом, та можуть захворіти повторно», − пояснив епідеміолог.

Очікується, що влітку в Україні вже з’явиться індійський штам коронавірусу. У ситуації сплеску захворюваності важливим фактором стримування пандемії стає епідрозслідування. Що це таке? Наприклад, якщо людина захворіла на коронавірус, то в теорії епідеміологи повинні відстежити всі його найближчі контакти і відправити їх на самоізоляцію, щоб вірус не поширювався далі. Саме так чинять, наприклад, в Китаї.

«Але у нас немає епідрозслідування кожного випадку для відстеження ланцюжків передачі вірусу і виявлення всіх контактних, − нарікає Олексій Галімський. − В умовах епідемії все населення можна протестувати хоч п’ять разів, викинувши на це шалені гроші, але не отримати ніякого ефекту. Адже потрібно тестувати контактних в інкубаційному періоді або в періоді, коли вони заразні. Є дві основні мети тестування: діагностика − коли у людини клінічні симптоми і потрібно встановити ковід або його відсутність, і тестування контактних без клінічних проявів, щоб виявити і ізолювати заразних. Але щоб виявляти контактних і джерело зараження, потрібно проводити епідрозслідування. А проводити його нікому − підготовлених епідеміологів, які прийшли б в осередок, просто немає. Хотіли було зобов’язати це робити сімейних лікарів, але сімейники завалені лікувальною роботою, а медреформа від візитів на дім їх звільнила», − зазначив епідеміолог.

Виходить, що через брак тонкого інструментарію в України залишається стара добра «дубина» в якості основної зброї в боротьбі з новою хвилею коронавірусу − черговий локдаун. Питання лише в тому, коли його знову введуть.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.