Лікарі з’ясували, як довго зберігаються антитіла у людей після COVID-19

У 80% пацієнтів, які перехворіли на коронавірус, протягом року збереглися антитіла. Такими є результати дослідження, проведеного серед 42 осіб.

Їх результати оприлюднив на своїй сторінці у Facebook лікар-інфекціоніст з Києва Євген Дубровський. Він зазначив, що у деяких пацієнтів рівень антитіл знижувався, але потім знову зростав.

У дослідженні брали участь люди з підтвердженим коронавірусом різного ступеня тяжкості. Також вони були різного віку.

“Протягом 8 місяців у 80% пацієнтів антитіла не зникали. У деяких плавно знижувалися, у половини трималися на високому стабільному рівні. Але у 20% впали нижче порогового. Це зниження спостерігалося в періоді між 150 і 240 днями після хвороби. Але коли отримали результати на 360 день, дані виявилися дуже дивними. У 80% пацієнтів антитіла не зникли. І більш того, навіть у тих, у кого вони впали до порогового рівня, антитіла знову піднялися. Таким чином, на 360 день маємо такі дані: з 42 осіб 92,8% (N = 39) мають антитіла, 7,2% (N = 3) – ні. Тільки вдуматися – 92,8% і вже пройшов цілий рік “, – зазначив лікар.

За словами Дубровського, отримані дані вивчали багато імунологи і інфекціоністи, яких не здивував факт підвищення рівня антитіл, оскільки це є природною реакцією імунної системи.

“Одним словом, якщо зустрівся знову ковід на слизових – імунна система швидко зреагувала, збільшуючи кількість антитіл (і природно Т-клітин) для захисту від повторних заражень”, – підкреслив лікар.

Він також звернув увагу на ще один важливий нюанс. Пацієнтів перевірили на спайк (білок, за допомогою якого вірус прикріплюється до клітини. Антитіла до спайк-протеїну вважаються важливими для запобігання прикріплення вірусу).

“У досліджуваних титри антитіл до Spike теж дуже високі і їх рівень знаходиться в прямій залежності від стандартних (ядерних) антитіл. Що це означає? Після захворювання людина отримує тривалу, повноцінну і якісний захист від повторних заражень”, – зазначив Дубровський.

Фахівець додав, що дослідження тривають. Тепер вони хочуть з’ясувати, чи збережуться антитіла протягом 450 і 540 днів.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.