Бонус за роботу після 60-ти: українцям пояснили, хто може оформити додатковий пенсійний стаж

Українцям відповіли, які періоди роботи в цивільних організаціях зараховуються до страхового стажу

Для всіх одержувачів пенсійних виплат з’явилися важливі новини. Громадяни ставлять питання щодо “пенсії за вислугу років”. Люди цікавляться, що саме говорить законодавство стосовно подібних виплат.

Про це стало відомо завдяки новій публікації “Пенсійного кур’єра” в мережі Facebook.

Рубрика “питання і відповідь”: “Після звільнення з військової служби мені було призначено пенсію за вислугу років відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”. Згодом я влаштувався на роботу охоронцем в супермаркет і пропрацював там 5 років. Чи маю я право на перерахунок пенсії з урахуванням зазначеного стажу роботи?

Законодавством не передбачено проведення перерахунків військових пенсій з урахуванням страхового стажу, набутого після звільнення зі служби. У той же час періоди роботи в цивільних організаціях зараховуються до страхового стажу при призначенні пенсії за віком відповідно до законодавства.

Право на переведення на пенсію за віком мають особи, які досягли загальновстановленого пенсійного віку та мають необхідний страховий стаж.

Починаючи з 1 січня 2018 року величина страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, зростає на 1 рік.

Особи, які досягають пенсійного віку, мають право на призначення пенсії за віком за наявності страхового стажу не менше 28 років.

Ті з осіб, 2021 року на час досягнення пенсійного віку без необхідного страхового стажу (28 років), право на пенсію отримають:

▪️ після досягнення 63 років у період з 1 січня 2024-го по 31 грудня 2024 року за наявності страхового стажу від 21 до 31 року;

▪️ після досягнення 65 років у період з 1 січня 2026-го по 31 Грудня 2026 року за наявності страхового стажу від 15 до 23 років.

При цьому страховий стаж за періоди до 01.01.2004 обчислюється за даними трудової книжки, а з 01.01.2004 – за даними системи персоніфікованого обліку.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.