Вступна кампанія – 2021: як рахуватимуть прохідні бали за результатами тестування – інфографіка

В Україні в самому розпалі здача зовнішнього незалежного тестування випускниками 11-х класів. Для отримання сертифікату обов’язково потрібно набрати мінімальну кількість балів.

“Апостроф” розповідає, як рахують прохідні бали ЗНО-2021.

У 2021 році встановлено такі граничні значення:

українська мова – 17 тестових балів з 74 можливих (з них 20 балів за написання власного висловлювання);
українська мова та література – 28 тестових балів зі 116 можливих (з них 26 балів за написання власного висловлювання та виконання завдань відкритого типу);
історія України – 26 тестових балів з 94 можливих;
математика – 12 тестових балів з 67 можливих;
біологія – 24 тестових балів з 82 можливих;
географія – 25 тестових балів з 90 можливих;
хімія – 13 тестових балів з 74 можливих;
фізика – 13 тестових балів з 64 можливих;
іноземні мови (англійська, французька, німецька, іспанська) – 18 тестових балів з 72 можливих (з них 14 балів за написання власного висловлювання).
Попри те, що навчальний рік, який минає, пройшов в умовах постійних карантинів і дистанційного навчання, порогові бали для зовнішнього незалежного оцінювання не тільки не знизили, як це було під час попереднього ЗНО, але навіть підвищили.

З огляду на такий стан справ, президент Міжнародного фонду досліджень освітньої політики Тарас Фініков впевнений, що результати оцінювання будуть гірше, ніж минулого року.

“Я думаю, що ситуація несприятлива для випускників. Та їх частина, яка не була сильно мотивованої на отримання високих результатів, швидше за все, підготувалася гірше. Та частина, яка хотіла вчитися, користувалася додатковими дистанційними послугами, наприклад, займалася з репетиторами, вона напевно підготувалася краще. Але, в цілому, я очікую, що результати будуть гірші”, – пояснив експерт “Апострофу”.

Але бали будуть рахуватися по-різному. Так, на ДПА результати переводять в оцінку від 1 до 12 балів. Ці результати будуть направлені школам для визначення оцінки державної підсумкової атестації для тих випускників, які вирішили отримати оцінку ДПА за результати ЗНО. Далі бали переводять в рейтингову оцінку за шкалою від 100 до 200 балів. Саме ця оцінка використовується при вступі до вузів. Для розрахунку використовують таблицю переведення тестових балів, яка буде опублікована на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) до 25 червня.

Як нараховуватимуться бали, УЦОЯО показав на прикладі тесту з української мови та літератури.

Випускник може бути не згоден з балами з тестування, в такому випадку він може подати апеляцію протягом п’яти календарних днів з дня оголошення результатів.

Для цього потрібно написати заяву про апеляцію на адресу УЦОЯО рекомендованим листом (Київ, 04053, вул. Володимира Винниченка 5, з поміткою “Апеляційна комісія УЦОЯО”) або на email: [email protected].

Розгляд заяви займе близько 15 днів, з моменту його отримання. По суті, роботу заявника перевірять повторно, за підсумком бали можуть як додати, так і прибрати, якщо знайдуть нові помилки.

За повідомленням освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, до його Офісу поки ніхто не звертався, а сам процес йде без порушень.

“Поки ще немає результатів оцінювання. Щодо процедури проведення, ніяких зауважень ми не отримували. Більш того, ми провели власне спостереження, були на декількох пунктах тестування, дивилися на організацію. Загалом все спокійно, істотних порушень немає”, – пояснив він.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.