Навіть найсильніше серце втомлюється від поганого ставлення

Навіть найсильніше серце втомлюється від поганого ставлення.

Вам не зробити щасливим того, хто не знає, що таке радість, повага і взаємність.

Навчіться піклуватися про себе емоційно і бути сильними заради самих себе.

Навіть найсильніші з нас втомлюються від страждань, постійного неприйняття і спроб маніпуляції з боку інших людей. Справа в тому, що сильне серце зовсім необов’язково є холодним або не сприйнятливим до самовідданої любові і турботі. У всіх нас є свої межі, однак ті особистості, які звикли активно пручатися, страждають більше і довше інших людей.

Нерідко ми помиляємося, вважаючи, що емоційно сильна людина – це та, що вміє контролювати свої почуття. Сьогодні, незважаючи на легкість, з якою скрізь застосовується термін «емоційний інтелект», ми як і раніше дотримуємося помилкових ідей. Наприклад, це стосується переконання в тому, що емоції є поняттям, протилежним розуму і логіці.

«Серце це багатство, яке не можна не продати, не купити: це дар», – Гюстав Флобер.

Представляючи собі людину з сильним серцем, ми миттєво малюємо того, хто ховається за товстою бронею. Того, хто не втрачає холоднокровність і рішучий погляд, тримаючи під контролем цей жорстокий і вимогливий світ любові і почуттів. Але сильна особистість далеко не завжди відповідає таким поданням.

Емоційна стійкість і сила часто є відповіддю на зобов’язання перед іншими людьми. Сюди відноситься, наприклад, рішучість, спрямована на допомогу тим, хто цього потребує, а також бажання залишатися корисним і доступним для оточуючих.

Такі люди просто з’єднання є перед вами, немов щогла рятувального човна в нічний шторм. Вони немов камінь, на який можна сміливо наступити ногою при спробі перетнути річку. Зовні вони здаються сильними, але тільки до того моменту, коли просто не зламаються або не втомляться. Закликаємо вас замислитися над цим.
Серце, втомлене бути сильним

Звертаючись до психолога, такі люди насамперед говорять про свою втому – про те, що втомилися так сильно, як ніколи раніше. Вони приголомшені, розгнівані і чітко відчувають, що досягли межі своїх можливостей. Але результати їхніх медичних аналізів не показують жодних проблем зі здоров ям. Вони просто втратили свою «життєву енергію».

Допомоги шукають не тільки неврівноважені люди, які не знають, як правильно впоратися зі своїми емоціями. Нерідко пацієнтами стають навіть ті, хто досить добре розуміє глибину стресу і обізнаний про існування конфліктів у своєму житті. Вони знають все про практику усвідомленості та інші інструменти, які безрезультатно намагалися використовувати. Їх продуктивність праці і турбота про себе опинилися у владі втоми, і вони перестали впізнавати своє відображення в дзеркалі. Такі люди кажуть: «А адже я був таким сильним. Що зі мною сталося?».

Насправді мозок просто сказав їм «досить». Якщо вони добре покопаются в собі, то обов’язково виявлять надмірну кількість обов’язків на своїх плечах і на серці. По правді сказати, це навіть не сильні люди, а особистості, які звикли надавати надмірний (і нездоровий) опір. Такий, при якому не спрацьовує вже ні один механізм самозахисту.

Ці чоловіки і жінки пригнічують свої потреби, щоб зовні здаватися сильними. Таким чином, вони стають постійним світлом маяка для оточуючих.
Проста порада для людей, які втомилися бути сильними

Давайте уявимо собі бігову доріжку. Той, хто хоче бути сильним, звик підтримувати певну швидкість і долати певну дистанцію, часто перевищує їх можливості. Ці люди пишаються собою. Їх серце сильніше, і вони думали, що можуть підтримувати такий темп до кінця своїх днів.

«Видно одне лише серце. Самого головного очима не побачиш», – Антуан де Сент-Екзюпері.

Але рано чи пізно їх звичний ритм порушать судоми, біль та виснаження. Швидкість бігової доріжки не зміниться, і люди навколо них продовжать рухатися в своєму темпі, навіть не помічаючи стану свого партнера, члена родини або друга. Але людина з сильним серцем вже досягла своєї межі і не знає, як зупинити бігову доріжку і це руйнівне замкнуте коло.

Що ж нам слід робити в такому випадку? Сповільнитися? Ні. Адекватною реакцією буде зупинитися. Зупинитися для того, щоб серце могло зцілитися.
Настав час подбати про себе

Вам не потрібно брати перерву або сходити зі свого шляху. Ви повинні бути сильними заради себе, а не тільки заради інших людей. А для цього вам доведеться змінитися і перенаправити свої щоденні заняття в гармонійне, послідовне і здорове русло.

Зупиніться на хвилину і подумайте над наступними можливими варіантами:

Уникайте конфліктів, проблем і ситуацій, у яких немає рішення. Ви і так втратили достатньо години і енергії на речі та людей, які цього не варті.
Не чекайте, що люди будуть вести себе так, як ви того хочете. Це незмінно веде до розчарування.
Усвідомте свої потреби. Прислухайтеся до них щодня, зробіть їх своїм пріоритетом.

Але найголовніше – пам’ятайте, що ви не герой. Ваша функція полягає не в тому, щоб робити неможливе можливим. Ви не чарівник і вже тим більше не будівельник мостів для з’єднання єднання не існуючих берегів.

Вам не під силу врятувати те, що не підлягає порятунку. А ще вам не зробити щасливим того, хто не знає, що таке радість, повага і взаємність.
Навчіться піклуватися про себе емоційно і бути сильними заради самих себе.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.