Кабмін змінив правила перетину кордону через штам Дельта: все, що потрібно знати

В Україні ввели перелік нових обмежень щодо перетину кордону громадянами, щоб зменшити ймовірність поширення в країні штаму коронавірусу Дельта, якщо хтось інфікується за її межами. Йдеться про вимогу щодо самоізоляції невакцинованих чи хворих осіб і не лише.

Кабмін змінив правила перетину кордону через штам Дельта: все, що потрібно знати
Про плани розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на засіданні уряду 28 липня, опісля Кабінет міністрів схвалив їх, внісши зміни до карантинної постанови №1236 від 9 грудня 2020 року. Захід транслювався онлайн на YuoTube-каналі.

“Ми пропонуємо нові правила перетину кордону, які почнуть діяти через 7 днів після опублікування. Для громадян країни, які виїхали до набуття чинності змін у постанові, правила не зміняться”, – наголосив він.

Що передбачають нові правила
Під особливий контроль потрапляють іноземці та громадяни України, які прибувають із Росії й Індії. Якщо вони провели 7 днів у цих країнах, то мають пройти обов’язкову самоізоляцію терміном 14 днів без можливості її припинення.

Українці безперешкодно в’їжджати в країну зможуть за наявності хоча б одного щеплення проти COVID-19.

Всі іноземці завжди повинні мати негативний результат тесту і страховий поліс.

За відсутності повного курсу вакцинації чи одного щеплення, під час перетину кордону будь-якому громадянину буде запропоновано встановити на телефон застосунок “Вдома”. Він розпочне контролювати самоізоляцію людини через 72 години, якщо за цей час вона не отримає негативний результат тесту вже на території України.

“Так ми контролюватимемо стан здоров’я подорожувальників-українців та іноземців”, – пояснив міністр.

У разі отримання позитивного тесту на COVID-19 після перетину кордону, людина повинна буде піти на самоізоляцію або лікування. Опісля епідеміологи почнуть розслідування випадку й тестування всіх контактних із інфікованим осіб.

За словами очільника МОЗ, завдяки новим правилам фахівці зможуть проводити якісніші епідеміологічні розслідування у разі виявлення носія штаму COVID-19 Дельта. Також він висловив переконання, що самоізоляція або обсервація невакцинованих людей сприятиме контролю і зменшить шанс нового масштабного спалаху вірусу на території держави.

Що вимагатимуть у громадян
Для іноземців обов’язково потрібно мати страховий поліс на випадок захворювання на COVID-19, та один із таких документів:

негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше як за 72 години до перетину кордону);

негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше як за 72 години до перетину кордону);

документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію.

Перетин державного кордону з будь-яких країн є безперешкодним для громадян України за умови наявності одного з двох документів:

такого, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації проти COVID-19.

довідки 063-О про перше щеплення з курсу вакцинації.

Іноземці з посвідкою на постійне проживання в Україні перетинають кордон безперешкодно за наявності документу, що підтверджує отримання повного курсу COVID-вакцинації.

Для перетину КПВВ за відсутності документу, що підтверджує проходження повної вакцинації, або довідки 063-О про перше щеплення (крім осіб до 18 років), потрібно буде здати безплатний експрес-тест на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2.

Нагадаємо: за новими даними Центру з контролю і профілактики захворювань США (CDC), вакциновані проти COVID-19 можуть поширювати штам цього вірусу Дельта. Йдеться навіть про людей, які отримали повний курс щеплень.

Не так давно в Україні заговорили про необхідність введення обов’язкової вакцинації проти коронавірусу. Зазначалося, що в такому разі за відмову від щеплення каратимуть.

Поки що президент Володимир Зеленський анонсував прискорення темпів імунізації населення від COVID-19 у країні. За його словами, головною проблемою в цій кампанії стала відмова громадян від щеплень.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.