Санкції проти російських банків нашкодять Україні

Запроваджені Нацбанком санкції проти «дочок» російських банків, завдадуть шкоди економіці України. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання «Информат» розповів економіст Владислав Старинець.

На думку експерта, Україні важливо відстоювати свої національні інтереси перед Росією, однак при цьому їй не можна поспішати і «перегинати палицю».

«Нафтогаз» судиться з «Газпромом» в Стокгольмському арбітражному суді. Також намічається новий судовий процес за кредитом Януковича в 3 млрд доларів, запозичених у Росії в 2013 році. Перш ніж вводити такі жорсткі санкції, нашим можновладцям варто було б гарненько подумати, адже на сьогоднішній день одна з головних проблем для України — брак інвестицій. Інвестиції – це єдине, що зараз може витягнути нашу економіку з того жалюгідного стану, в якому вона знаходиться», — вважає експерт.

Також, на думку економіста, санкції призведуть до ще двох досить серйозних негативних наслідків для України.

«По-перше, інвестори з інших країн, спостерігаючи за всім, що відбувається, не сильно захочуть інвестувати в нашу країну в майбутньому. І по-друге, число російських інвестицій в українську економіку вимірюється семизначними цифрами. У нинішній ситуації, враховуючи ту ж блокаду Донбасу, я боюся, як би такі втрати не вдарили по українській економіці у вигляді 2-3% падіння ВВП в поточному році», — прогнозує Владислав Старинець.

Іншими негативними наслідками введених санкцій експерт назвав банкрутство російських банків, втрату людьми своїх депозитних заощаджень, а також припинення кредитування окремих галузей економіки, зокрема, сільського господарства та металургії.

При цьому фахівець звернув увагу на той факт, що такі жорсткі обмеження одночасно і вигідні нинішній владі, оскільки місце збанкрутілих російських банків займуть їхні українські конкуренти.

«Ті частки ринку, що втрачає будь-яка компанія, автоматично переходять до компанії-конкурента. Це основа будь-якого бізнесу. У рейтингу найбільших банків України, російські банки займають лідируючі позиції, зокрема, 6 і 11 місце. Тому у випадку банкрутства та догляду росіян, ці частки відійдуть до українських банків. Тут прихований мотив введених санкцій цілком очевидний», — переконаний Владислав Старинець.

Крім того, фахівець зазначив, що існує безліч інших способів покарати російські банки за обслуговування клієнтів за паспортами «ЛДНР» і підкреслив, що такі питання важливо координувати, вводити обмеження не так різко і не в такій нестабільній ситуації, як склалася сьогодні.

«За останні дні «на голову» України звалилося занадто багато дестабілізуючих факторів і паралізувати роботу настільки великих банків, що приносять країні інвестиції, я вважаю великою помилкою. Принаймні, якщо вже і вводити такі жорсткі обмеження, то треба було відтягнути час. А так, боюся, що в Україні ці санкції вдарять набагато болючіше, ніж по російським банкам», — підсумував Владислав Старинець.

Нагадаємо, 15 березня Нацбанк запропонував ввести санкції проти «дочок» російських банків в Україні за обслуговування клієнтів з легалізованим Росією паспортами терористичних «ЛНР» і «ДНР».

16 березня санкції проти російських банків офіційно запровадив президент Петро Порошенко. Обмеження торкнуться дочірніх структур державних російських банків, включаючи «Ощадбанк», «Промінвестбанк», «ВТБ Банк», «БМ-банк», «ВіЕс Банк». Їм заборонять виводити капітал за межі країни.

У Кремлі заявили, що введені обмеження суперечать міжнародному праву». А «Сбербанк Росії» назвав санкції «дискримінаційним і політично мотивованим» рішення.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.