ГПУ розслідує спробу Держрезерву закупити у ОККО паливо сумнівної якості

Державний резерв України звернувся з листом до Генерального прокурора Юрія Луценка з проханням розібратися в ситуації, у зв’язку з обшуками і виїмкою документів по непроведених тендеру на закупівлю 17 тис. т зимового дизельного палива, передає nefterynok.info.

У Державному резерві повідомили, що департаментом з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури України було розпочато досудове розслідування від 6 червня 2016 року за фактом закупівлі дизельного палива Держрезервом у лютому 2016 року.

Так згідно з результатами відкритих конкурсних торгів покупку 17 тис. т дизельного палива марки F, на загальну суму 275 млн грн, переможцем стало ПП «ОККО Бізнес-Контракт». Згідно документації компанія мала намір поставити дизпаливо виробництва концерну Orlen.

В тендері також брали участь ТОВ «Трейд Коммодити», ТОВ «ВОГ Аеро Джет», ТОВ «Фининтертехнология» і ТОВ «Днепросбыт». Незабаром після проведення тендер було скасовано за рішенням АМКУ.

Почавши досудове провадження ГПУ вважає, що службові особи Держрезерву свідомо знаючи, що компанія-переможець не може гарантувати п’ятирічний термін зберігання палива, пішли на змову з працівниками ОККО і акцептировали пропозиції компанії, що створили передумови до закупівлі ДТ сумнівної якості, яке не відповідає вимогам ДСТУ 4840: 2007 та заподіяння шкоди державі на суму 257 млн. грн.

«Крім того, органом досудового розслідування отримано інформацію про можливу псування посадовими особами Держрезерву дизельного палива марки С виду ІІ, в обсязі 18 тис. т на суму 313,4 млн грн, яке було закуплено в 2015 році у ТОВ «ВОГ Аеро Джет» і зберігається в резервуарах структурного підрозділу Держрезерву – комбінат «Рекорд» (р. Житомир). У ГПУ вважають, що співробітники комбінату разом з посадовими особами Державного резерву України злили невраховане ДТ в резервуари, ніж створили передумови для псування держмайна на суму 313,4 млн грн», -йдеться в матеріалах справи.

В кінці лютого 2017 року суд санкціонував доступ до документів, які подавало ПАТ «Концерн Галнафтогаз» (материнська структура ОККО) на тендер, а також перелік підприємств, що входять в пул концерну, які протягом вересня 2015 – вересень 2016 рр. були визнані переможцями конкурсних торгів на закупівлю палива дизельного, які проводилися державними установами України.

Вже на початку березня 2017 року Печерський суд повторно санкціонував обшук і виїмку документів Госерезерве.

«Враховуючи вищевикладене, просимо надати правову оцінку і розібратися в даній ситуації, оскільки тиск з боку правоохоронних органів заважає стабільній роботі, як центрального апарату, так і системи Держрезерву в цілому», -йдеться у листі на ім’я Генпрокурора.

Як повідомив Нафторинку глава Держрезерву Вадим Мосійчук, в діях ГПУ він бачить не що інше, як тиск на нього і на систему закупівель Держрезерву, яка останнім два роки стала прозорою. «Оскільки закупівля ДТ так і не відбулася, договори не укладалися, і жодної гривні державних коштів витрачено не було, про який склад злочину може йти мова. Крім того, як з розслідуванням по тендеру співвідноситься примарна «порча» палива на комбінаті «Рекорд» не зрозуміло», – зазначає Вадим Мосійчук.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.