Спонсори «Батьківщини»: хто вони?

«Батьківщина» отримала від спонсорів 7,5 млн гривень. Майже всі фінансові донори — мешканці Київщини. Кошти перераховували в один день та практично однаковими сумами. Гроші надавалися нібито безробітними, медиками, пенсіонерами, освітянами…

Фінансували «Батьківщину» навіть спостерігачі Королевської та Царьова. Пересічні громадяни та деякі депутати стверджують, що жодної копійки «Батьківщині» не перераховували, а хто і яким чином використав їхні документи — не знають. Але зазначають, що надавали їх перед виборами представникам партії. «Батьківщина» отримала з бюджету вже близько 14 млн грн, і тепер партії загрожує призупинення держфінансування, зазначає Українська правда.

Хто і яким чином надавав фінанси для «Батьківщини», намагався з’ясувати Громадський рух ЧЕСНО та Національне агентство з питань запобігання корупції.

«Батьківщина» посіла перше місце за рівнем «народної» фінансової підтримки. Цій політичній силі громадяни перерахували понад 7,5 млн грн. «Самопоміч», у якої друге місце в рейтингу, отримала лише 1,2 мільйони. Щедрість донорів «Батьківщини» викликає сумніви. Чи справді партія користується такою підтримкою, що люди вкладають у неї свої останні гроші?

Чи пенсіонери та інші партійці є справжніми донорами партії?

Співробітники Національного агентства з питань запобігання корупції провели перевірки, в ході яких з’ясовували, чи перераховували спонсори власні кошти на рахунок «Батьківщини». Треба зазначити, що переважна більшість вкладників вперше почули про перерахунки саме від перевіряючих. Люди були здивовані та навіть налякані тим, що їхні персональні дані кимось використовувалися. Адже для перерахунку коштів на користь партії потрібні паспортні дані, ІНН, адреса проживання та номер телефону.

Всі партійні «спонсори», з якими спілкувалися співробітники НАЗК, стверджують, що коштів не перераховували, та й не могли цього зробити, оскільки не мають стільки грошей. При цьому багато хто з них передавав свої документи представникам «Батьківщини» напередодні останніх місцевих та парламентських виборів.

Так, наприклад, у фінансових документах партії фігурує Лідія Федорівна, яка нібито сумарно перерахувала 9600 грн. Насправді жінка каже, що перерахунків не робила, їй про це нічого не відомо, і взагалі — це для неї занадто велика сума.

У партії вірять або роблять вигляд, що є такі свідомі пенсіонери, для яких не проблема перерахувати на потреби партії не те, що чотири, а й усі 20 тисяч. За словами Сергія Соболєва, заступника голови фракції «Батьківщина» у ВРУ, нічого дивного немає. Був навіть випадок, коли в Запорізький області пенсіонер-інвалід прийшов до офісу партії і сказав, що готовий дати 20 тисяч на партію, оскільки вважає, що це його політична сила.

Усі спонсори, яких ідентифікував Громадський рух ЧЕСНО — з Київщини. Зазвичай, дані однієї й тієї ж людини використовували для багатьох платежів, при цьому змінюючи її місце проживання. Так, ще один донор, Микола Марченко, за минулий рік зробив 15 платежів та перерахував «Батьківщині» 31 230 грн. Місцем проживання у нього п’ять разів вказаний Макарів, вісім разів — Вишгород та двічі — Обухів. З’ясувалося, що пан Микола є головою четвертої вуличної первинної організації «Соціалістичної партії України» у Макарові (дані за 2005—2006 роки).

Це не поодинокий випадок, коли використали дані людей, які не мають стосунку до «Батьківщини». Так, Тетяна Каленська, депутатка-самовисуванка, бухгалтерка сільської ради у Поліському району на Київщині, розповіла, що не має стосунку до «Батьківщини» і грошей не перераховувала. Але у звіті вона фігурує із сумою в 8 360 грн, сплаченою чотирма платежами на рахунок «Батьківщини». У графі «місце проживання» двічі вказано Поліський район, а двічі — Обухів.

Як жертвували гроші партійці

Навіть ті, хто балотувався від «Батьківщини», часом не знають про те, що перераховували партії гроші. Так, Ігор Калашник і Лідія Макаренко, які балотувалися від партії до Березанської міськради, в один голос відхрещуються від фінансування своєї партії. Однак, згідно з документами, партійці перерахували на партійні потреби близько 16 тисяч гривень кожний.

Варто зазначити, що, згідно з законодавством, внесок на користь політичної партії людина має робити особисто, через банк або поштове відділення. Перед перерахунком коштів потрібно написати заяву, якою донор засвідчує, що у нього відсутні обставини, які можуть бути підставою для відмови у прийнятті внеску на користь політсили.

Навіть депутати «Батьківщини» дивуються, коли дізнаються, що вони перераховували гроші на користь партії. Депутат Богуславської міськради від «Батьківщини» Роман Тівін, згідно зі звітом, перерахував на партійний рахунок 18 310 гривень. Однак в своєму коментарі ЧЕСНО він стверджує, що нічого не сплачував, і, мабуть, хтось щось переплутав.

Більшість партійних «спонсорів» — з Київщини, і досить потужний осередок жертводавців саме з Приірпіння. Це пристоличний регіон, де за часів «Батьківщини» чи не найбільше дерибанили зелені зони. Зараз же політична сила намагається відновити на Київщині колишні позиції. Так головою облради стала Ганна Старикова, яка стала відомою завдяки тому, що купила квартиру в Ірпені всього за 4 тисячі доларів.

У Приірпінні депутати від «Батьківщини» не заперечують, що давали гроші. Депутат Ірпінської міськради Ярослав Ковальчук про те, що перераховував кошти знає. Але скільки саме, сказати не зміг. То виявляється, про 14 тисяч гривень, а саме стільки він нібито перерахував, можна забути. Траплялося, забували партійці і про серйозніші суми.

Олег Сотніков — депутат та керівник партійного осередку партії «Батьківщина» в місті Буча — підтвердив, що перераховував кошти на підтримку партії, однак точну суму пригадати не зміг. При потребі будь-який громадянин може побачити у звіті партії, опублікованому на сайті НАЗК, скільки надійшло від нього коштів. Залишається питанням, як депутат «Батьківщини» міг забути суму в 32 400 грн, яку віддав партії.

Ще один бучанський депутат-«батьківщинівець», Ігор Козак сказав, що не уповноважений говорити про перерахування особистих коштів (39 500 грн) на партійний рахунок. Це при тому, що декларація, як і доходи депутатів, є публічною інформацією. Тож виникає питання: звідки у партійців «Батьківщини» така масова амнезія на кошти, які вони начебто віддали партії з власної кишені.

Окрім політиків Приірпіння, серед партійних донорів є представники Броварського району. Так, одним зі спонсорів «Батьківщини» є депутат облради Олег Кищук — очільник осередку «Батьківщини». На момент виборів Кищук був безробітним. Зараз депутат фігурує у справі, яку розслідує СБУ. Пов’язана вона з розтратою бюджетних коштів, які, за наявною інформацією, нібито йшли на фінансування партійних мітингів. Згідно зі звітом, Олег Кищук перерахував «Батьківщині» 30 000 грн. Однак у коментарі журналісту Громадського руху ЧЕСНО політик каже, що ніяких внесків не робив.

ЧЕСНО має в доступі декларацію Кищука за 2014 рік. Згідно з декларацією, депутат, який має дохід у 20 тисяч гривень, віддав партії більше, ніж заробив за рік. Дружина депутата, згідно з декларацією, заробила 2014 року 228 000 гривень. Ймовірно, депутат, який заробляє, якщо вірити декларації, мало, а захоплюється верховою їздою, витрачає гроші своєї дружини. Олег Кищук попросив переслати йому інформацію про транзакції і пообіцяв прокоментувати ситуацію пізніше.

Кошти на «Батьківщину», перераховувала, якщо вірити звіту «Батьківщини», і соратниця Кищука — Анна Гоголіна — всього 18 350 грн. Це при тому, що згідно із декларацією за 2015 рік вона заробила лише 6 782 гривні. У декларації за 2014 рік йдеться про те, що заробляв взагалі лише її чоловік. Та й той лише 2200 грн. Сама Гоголіна на момент виборів була безробітна. Тож постає питання, звідки в безробітної, яка не має грошей, якщо вірити декларації, навіть на їжу, знайшлися кошти для партії? Гоголіна стверджує, що в 2016 році вона могла собі дозволити зробити якісь пожертви. Якщо вона не перераховувала коштів, то чому дані про це є у фінансовому звіті «Батьківщини»?
У коментарі Громадському руху ЧЕСНО Анна Гоголіна підтвердила, що перераховувала кошти на «Батьківщину», щоправда не пригадує достеменно точно ні коли вона це робила, ні скільки саме перерахувала, але переконує, що всі внески зробила добровільно і за власною ініціативою.

Особливості схеми «донорства» у «Батьківщині»

Внески робили гамузом нібито різні люди — в один і той самий день. Найчастіше суми проплат були ідентичними — 2 000 грн. До речі, «Опозиційний блок» та «Народний фронт» 2016 року не отримали від фізосіб ані копійки, а БПП та «Радикальна партія» лише по 173 та 48 тисяч відповідно. Йдеться конкретно про поточні рахунки центральних організацій політичних партій. Тому 7,5 мільйонів для «Батьківщини» від донорів, які не знають про пожертви і заперечують факт перерахування коштів на рахунок партії, викликають чимало запитань.

Протягом року партія отримала 3073 внески від 425 фізичних осіб. Наразі є інформація про 330 вкладників. Виявилося, що майже половина зі списку донорів «Батьківщини» від неї ж у 2015 році балотувалися до обласної, міських, районних та сільських рад Київської області. Ще частина «спонсорів» «Батьківщини» під час виборів останніх 5-6 років були довіреними особами, спостерігачами, членами виборчих дільниць тощо. Вони також переважно представляли «Батьківщину», але не завжди. Наприклад, серед кандидатів які балотувалися, знаходимо представників інших партій, таких як «Сила людей» (1), «Наш край» (3), «Громадянська позиція» (1). Є також спостерігачі від Наталі Королевської, Олега Царьова тощо. Також знаходимо щонайменше 8 осіб причетних до «Партії регіонів» (колишні депутати, спостерігачі тощо).

Оскільки під час балотування на місцевих виборах 2015 року всі кандидати подавали інформацію про місце роботи, вдалося з’ясувати, що значна частина внесків була зроблена людьми, у яких рівень доходів, мабуть, не дозволяє перераховувати серйозні кошти на користь політичних партій. Частину інформації про місце роботи спонсорів «Батьківщини» також виявлено на сайтах організацій, де вони працюють — держадміністрації, соцслужби, школи, міські ради тощо. Так серед спонсорів «Батьківщини» 32 безробітних, 20 пенсіонерів, 12 медиків і 30 працівників освіти (вихователі, вчителі, директори та їхні заступники). Окрім цього серед жертводавців є екскурсоводи, чиновники, водії, охоронці, військові, пакувальники, секретарі сільрад, бухгалтери, студенти, громадські активісти, художник, в’язальниця, комірник, газозварювальник, заготівельник молока тощо. Загалом сумніви щодо спроможності системно фінансувати партію виникають щодо 150 фінансових донорів із 330 встановлених осіб.

Якщо значна частина спонсорів партії «Батьківщина», найімовірніше, не має коштів для підтримки партії, то виникає підозра, що гроші, перераховані на партійний рахунок, насправді не належать цим людям. Однак, як згодом виявилося, «спонсори» «Батьківщини» навіть не знали про те, що перераховують свої кошти партії.

Як організували схему і хто понесе відповідальність?

Громадський рух ЧЕСНО запитав у експерта Інституту політичної освіти Олександра Солонтая, як же партії організовують такі схеми.

«Це типова проблема для партій і виборчих штабів. В обох випадках центр передає завдання і гроші місцевим осередкам. Може гроші не передавати, а просто ставити фінансову планку. А місцеві організації — вони беруть старі дані людей, які тим чи іншим чином були пов’язані з партією раніше (члени, прихильники, спостерігачі, члени ДВК та ТВК, агітатори тощо). Часто це люди, які вже втратили зв’язок з партією 3-5 років тому. […] Беруть дані паспортів, коди, адреси, які зберігаються в секретаріатах та виконкомах партії, і навіть людей не ставлять до відома. Щоб виправити цю проблему, запущені прозорі механізми НАЗК», — зазначив Олександр Солонтай.

Як виявилося, схожі схеми проводила «Батьківщина» на виборах 2014 року. Володимир Опалько — колишній очільник Броварської міської організації «Батьківщини», який балотувався у 2014 році в нардепи за списком партії, пригадує, як тоді сам брав участь в перерахунку коштів на користь «Батьківщини» під час виборів:

«…Це було не один раз, по 4 тисячі ми вносили, а на тих виборах у 2014 році, по-моєму, по 14 тисяч — я вже не пам’ятаю суму — ми вносили ці кошти. При чому багато людей, тому що вносили в межах виборчого фонду — я не знаю скільки там назбирувалося — нас не посвячували в загальні суми. Звичайно, вносили не свої кошти, нам їх давали готівкою, а ми їх вносили на рахунки…Це було і особисто за моєї фізичної участі в банку, але наскільки я чув від інших людей, що вони тільки краєм вуха чули, що їх тільки паспортні дані використовували. Їх навіть не посвячували у ці справи».

Політик розповів, що після Майдану, 2014 року, в банку «Велес» (це був особистий приватний банк керівника обласної організації Костянтина Бондарєва) він особисто зі своєю сім’єю вніс на прохання більше 1,5 млн. Але готівку не давали, просто підписав папери, і все. Є думка, що там просто з офшору гроші переводилися в Україну. Це були десятки мільйонів гривень. Пан Володимир сам від броварської міської організації возив туди 5 чи 6 людей і кожен отак по 1,5 млн перерахував — можна уявити, яка це сума. Це було десь навесні 2014 і тягнулося десь місяці з півтора. Але після того банк «Велес» було закрито, тому, мабуть, відслідкувати сліди цих транзакцій зараз неможливо.

Ще один представник осередку «Батьківщини» на Київщині, який побажав залишитися невідомим, розповів, як партія після виборів їх «кинула», не заплативши. А тепер їм соромно дивитися в очі людям, які з ними разом працювали на виборах. Партієць теж пригадує, що фінансування йшло через Бондарєва.

«Я думаю, що це кошти, між нами кажучи, Бондарєва, тому що нам було дано вказівку збирати паспорти і коди… А це ж кримінальна стаття! Використання без згоди (персональних даних — прим. авт.) Після виборів 2014 року осталася Київська область не виплачена — кошти по штабам. І ми — 12 голів — написали листа Юлії Володимирівні з проханням оплатить членам комісії і керівникам штабів, а керівники штабів — це були керівники партійних організацій. […] Ми хотіли потрапити до Юлії Володимирівни, але вона нас не прийняла — двері закриті — і 9 лютого 2015 року своїм рішенням вона нас звільнила. Це вона таким способом віддячила нам за те, що ми вистояли 2,5 роки в наметовому містечку без копійки грошей…»

«Батьківщинівець» каже, що хоче потрапити на прийом до Ганни Старикової, але вона не відповідає ні на СМС, ні на дзвінки.

Костянтин Бондарєв, який претендував на посаду голови КОДА, у свою чергу вважає, що Громадський рух ЧЕСНО виконує рішення «Вашингтонського обкому» і спілкуватися відмовляється, а про «кинутих» на виборах людей навіть не став слухати, поклавши слухавку.

Аналітик з політичних фінансів ЧЕСНО Остап Кучма каже, що вже найближчим часом можна очікувати призупинення державного фінансування партії «Батьківщина», адже використання фіктивних донорів для здійснення внесків на користь партії є грубим порушенням порядку подання фінансового звіту, тож НАЗК має всі підстави призупинити держфінансування. При цьому накладається штраф, а внески, що надійшли з порушенням вимог закону, конфіскуються на користь держави.

Більшість опитаних людей стверджують, що грошей «Батьківщині» не перераховували. Частина депутатів хоч і переконують, що перераховували кошти, але не можуть пригадати, скільки саме. Тож якого донора приховують за внесками від безробітних, вчителів та пенсіонерів? Відповідь на це запитання можуть дати НАЗК та правоохоронні органи, але вже зараз зловживання можуть коштувати «Батьківщині» не лише репутаційних втрат, а й цілком реальних фінансових санкцій, конфіскації всієї суми внесків зроблених з порушенням та припинення державного фінансування.
Нагадаємо, що у 2016 році парламентські партії отримали вперше бюджетне фінансування. «Батьківщина» вже отримала 14 000 000 грн держфінансування. Партія боїться втратити державне фінансування. Заступник фракції Сергій Соболєв розповідає, що після початку державного фінансування партій ситуація докорінно змінилася. Бо «раніше це були прохання до обласних структур: «ребята, допоможіть центральному офісу у зв’язку з ситуацією, з обмеженням спонсорів, які були і так далі». Тепер цього взагалі немає». Однак звіт НАЗК свідчить про зворотне. Попри те, що в IV кварталі «Батьківщина» отримала гроші, на Київщині й далі поповнювали бюджет партії за старими схемами «ребята, допоможіть центральному офісу».

З головою облради Ганною Стариковою, яка представляє партію «Батьківщина» на Київщині, Громадський рух ЧЕСНО не зміг поспілкуватися. Чиновниця не бере слухавку, тож почути пояснення, як так сталося, що персональні дані громадян були використані без їхнього відома і чиї ж гроші насправді поповнили партійний фонд «Батьківщини», не вдалося.

Як стало відомо руху ЧЕСНО, НАЗК проводить перевірку в офісі «Батьківщини». Перевіряються факти отримання надходжень від фізичних осіб та законність використання державних коштів.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.